Dostupni linkovi

Poplave u većem dijelu BiH


Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Obilne kišne padavine koje su zahvatile ovih dana Bosnu i Hercegovinu poplavila su brojna područja. Najteža situacija je u nekoliko naselja u okolini Sarajeva. U RS je također došlo do izlijevanja rijeka u općini Bijeljina.

U sarajevskim naseljima Otes, Doglodi i Osjek u dva dana poplavljeno je više od 70 stambenih objekata. Do poplava je došlo izlijevanjem rijeke Bosne.

Mještani ovih naselja ističu da im poplave svake godine prouzrokuju velike štete jer vodostaj rijeke Bosne nije adekvatno uređen:

„U ovih deset godina, ono što se gradilo ode sve za jedan dan...“
„Moja kuća trenutno nije ugrožena, što ne znači da ne može biti, zato što se nalazi nekih sto metara od rijeke.“
„Ovdje je narodu ušla voda u kuću, laminat se digao u nekim kućama...“

Stanovnicima ovih naselja svakodnevno pomažu ekipe Civline zaštite, MUP-a KS i Profesionalne vatrogasne brigade KS.

„Nalazimo se na području Osjeka i čamcima prebacujemo mještane koji žele svojim kućama, a također i one iz kuća, koji žele da se prebace na drugu stranu. Međutim, nailazili smo i na takve slučajeve gdje narod ne želi da napusti svoje domove"
, kaže Omer Šetić, komandir stanice Stup, Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Mirsad Teskeredžić
Do izlijevanja rijeke Bosne danas je došlo i u Zeničko-dobojskom kantonu. Prema riječima Mirsada Teskeredžića, pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite, situacija u ovom kantonu za sada je stabilna:

„Nivo rijeke Bosne u Zenici, u odnosu na jučerašnji dan, podigao se za 70 cm, međutim, ima jedan problem koji bi se mogao javiti, a to je ako bi došlo do većih padavina, došlo bi i do pojave klizišta i plavljenja određenih komunikacija. Posebno bih istakao komunikaciju obilaznice oko prostora Vranduka.“


U Hercegovačko-neretvanskom kantonu poplave su također pod kontrolom. U Republici Srpskoj došlo je do izlijevanja rijeka koje okružuju Semberiju. Vodostaj rijeke Save i Drine također je u znatnom porastu, no za sa sada nema većih problema.
XS
SM
MD
LG