Dostupni linkovi

Poplave u Vranju, snežna mećava na Vlasinskom jezeru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zbog obilnih padavina i naglog otapanja snega na planini Besna kobila, nabujale su reke i potoci, koje su se izlilje i poplavile na desetine kuća i obradivo zemljište i oštetile puteve i mostove u tom kraju. U Vranju i susednom Vladičinom Hanu, u petak je zbog toga proglašena vanredna situacija.

Zoran Antić, gradonačelnik Vranja i komandant Štaba za vanredne situacije kaže za Radio Slobodna Evropa da se stanje od subote ujutro postepeno normalizuje.

“Jake vode su srušile nekoliko mostova i poplavile velike površine obradivog zemljišta i kuća. Mi smo hitno reagovali i naše ekipe i mehanizacija na terenu su zaustavili novo izlivanje reka i dalje širenje poplava. Situacija je sada pod kontrolom, nema opsanosti po živote meštana, a i dalje je najkritičnije u brdsko planinskim predelima prema Besnoj kobili”, kaže Antić.

Prema njegovim navodima u selima oko Krive Feje u petak je bez struje ostalo 300 domaćinstava, ali se očekuje da će u subotu taj problem biti rešen.

Na sednici Štaba u petak uveče predloženo je i da se izvrši kontrolisanje vode i seoskih bunara kako ne bi došlo do epidemije zaraznih bolesti.

Samo pedesetak kilometara dalje, jaka snežna mećava zavejala je na desetine sela oko Vlasinskog jezera, koja su još uvek bez struje i telefonskih veza.

Dalibor Savić iz sela Mlačište na planini Čemrenik kaže za Radio Slobodna Evropa da su zavejani i mnogi putevi u tom kraju, ali da se stanovništvo na vreme obezbedilo zalihama hrane za zimu.

“S obzirom da se mi nalazimo na planini Čemernik, na nadmorskoj visini od 1.300 metara, kod nas je visina snega između 60 i 70 santimetara, a ima nanosa visokih metar, dva. Težak vlađan sneg pokidao je elektro i telefonske kablove pa nemamo struju, a pokidane su i telefonske veze. Mnogi lokalni putevi su potpuno neprohodni jer treba vremena da se oni očiste, ali su glavne saobraćajnice prohodne”, kaže Savić.

Uprkos velikom snegu i niskim temperaturama, stanovništvo oko Vlasinskog jezera ima dovoljno hrane i ogreva tako da nije u opasnosti.

“Planinci dobro znaju da moraju unapred da se spreme za ovakve situacije, koje su ovde uobičajena pojava, tako da imaju dovoljne zalihe hrane i ostalih najpotrebnijih stvari, bar za naredna dva meseca”, kaže Savić.

Ozbiljnih problema ima i u Vladičinom Hanu, gde su u petak kasno uveče preventivno evekuisane 22 osobe, a u subotu više nema ugroženih meštana.

Sa juga Srbije stižu oprečene informacije o prohodnosti puta od Niša ka makedonskoj granici, jer pojedini mediji su javili da je on neprohodan zbog izlivanja Južne Morave.

XS
SM
MD
LG