Dostupni linkovi

Poplave u BiH: Evakuacija građana, poplavljeni putevi


Obilne kišne padavine izazvale su poplave u Federaciji BiH. Najteža situacija je u Sarajevu i Tuzli.

Voda ulazi u kuće, stambene i poslovne objekte, Poplavljeno je oko 200 kuća, te tri pješačka mosta. Ispod vode su i poljoprivredna zemljišta. Poplavljena je i putna komunikacija prema groblju Vlakovo u dužini od 1.200 metara.

Do sada je evakuisano više osoba.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS,Mustafa Kovač kaže kako je stanje u sarajevskom naselju Stup izuzetno teško:

„Ovdje nam je, po određenim procjenama koje smo napravili, najteža situacija. Ugroženi su objekti Sarajevo-gasa. Ekipe za spašavanje su na terenu - čamci, vatrogasci, specijalizovane jedinice civilne zaštite. Vršimo sve potrebne aktivnosti da se spasi ono što je moguće na tom području.“

Poplavljeni su i elektroenergetski objekti zbog čega su bez snabdijevanja električnom energijom ostale sarajevske opštine Vogošća, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Prema riječima glasnogovornice Elektroprivrede BiH Midhete Kurspahić, stanje se komplikuje jer kiša ne prestaje padati:

„Bez napajanja su i trafostanice Osijek, Bojnik, Hendekuša, Stup brdo i Stup nukleus. Vodom su ugroženi i trafoi na području Otesa, koji još uvijek nisu isključeni, ali ukoliko se intenzitet padavina ne smanji, i njihovo napajanje će doći u pitanje.“

Pored KS, situacija je teška i na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Bosansko-podrinjskog kantona. Ulaz u Zenicu iz pravca Doboja je poplavljen, a zatvoren je saobraćaj na putnom pravcu prema Orahovici. U Visokom je prekinuta putna komunikacija prema Sarajevu. Ulaz u Žepče je blokiran.

FOTOGALERIJA: Poplave u Doboju
Na području Tuzlanskog kantona u općinama Lukavac, Kladanj, Srebenik i Gradačac proglašeno je stanje prirodne nepogode od poplava.

Rijeka Sprača, koja se izlila iz svog korita na području Tuzlanskog kantona, poplavila je više od 300 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta.

U općini Banovići klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad-Tulovići", pa su trenutno bez električne energije naselja Draganja, Mecići i Delići. Najgore stanje je u općini Lukavac gdje je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, te je presječena putna komunikacija. U općini Tuzla aktivirana su dva klizišta, a zbog povećanog nivoa rijeke Jale poplavljeni su pomoćni objekti.

Vlada Brčko distrikta večeras je, usljed novonastalih poplava, donijela odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode na području distrikta s ciljem spašavanja života ljudi, životinja i imovine ugroženih domaćinstava. Brčanska Vlada je na vanrednoj sjednici ocijenila da je situacija na poplavljenim područjima teža nego prethodnih dana, te da će stoga njeni članovi biti u stalnoj pripravnosti.

Na bh. planinama tokom dana palo je i do 30 cm snijega, a prognoze meteorologa nisu povoljne, jer će se padavine nastaviti i u narednim danima.

VIDEO: Miljacka prijeti da se izlije iz korita
Miljacka prijeti da se izlije iz korita
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Za cijelu BiH upaljen je crveni meteoalarm,a Hercegovce očekuje pojačana bura i udari vjetra do 60 kilometara na sat.

Prema mjerenjima, vodostaj Miljacke u Sarajevu dostigao je visinu od 244 cm. U Sanskom Mostu rijeka Sana je nabujala do 195 cm, dok Una sa pola metra u Bihaću ima najniži vodostaj.

Na području opštine Rogatica zbog obilnih kišnih padavina, rijeka Rakitnica izlila se u Polju Pješevici, kaže načelnik opštine Tomislav Puhalac:

„Ugrožene su dvije fabrike, nešto kuća je poplavljeno. Već smo uspjeli nešto da saniramo i stanje je unazad sat vremena malo bolje.“

Ljubomir Erić, zamjenik načelnika opštine Sokolac:

„Ima ugroženih domaćinstava, ali smo angažovali našu raspoloživu mehanizaciju, tako da smo to faktički stavili pod kontrolu. Trenutno imamo problema na izvorištu Bioštice, gdje se vrši snabdijevanje opštine Sokolac vodom, jer je vodostaj naglo porastao, tako da prijeti opasnost potapanja razvodnih ormara.“

U opštini Istočno Novo Sarajevo u naselju Toplik došlo je do izlijevanja rječice Tilave, kaže načelnik opštine Ljubiša Ćosić:

„Najvećim dijelom je uništila usjeve domaćinstava, i tu je najveća šteta. Pojedinim kućama došla je voda gotovo do pragova i ušla u podrumske prostorije, ali možemo reći da se danas voda već povukla.“

FOTOGALERIJA: Poplave u Tuzli

Na području opštine Srebrenica poplavljene su oranice i dio naselja Gostilj. Rijeka Križevica se izlila, a njen nivo povećava se iz sat u sat. Stanovnica Mina Merdžić kaže:

„Prije dvije godine je isto ovako bilo, ali nije kao sada. Ne znam što sad hodaju, šta hoće sad? To se hoda kad nije poplava.“

Prognoze meteorologa govore da će u narednih nekoliko dana najviše padavina biti na području Podrinja i Posavine. Meteorolog Draško Rudan:

„Do kraja sedmice oblačno. Biće obilnije kiše, potom nešto manje kiše za vikend. Još će biti nestabilnosti. Najvjerovatnije početkom naredne sedmice stabilizacija vremena.“
XS
SM
MD
LG