Dostupni linkovi

Zbog poplava vanredna situacija u 53 mjesta u Srbiji


Most se srušio nakon poplava u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Most se srušio nakon poplava u Srbiji

U Srbiji je zbog poplava vanredna situacija proglašena u 53 grada i opštine a za 24 sata evakuisno je 217 osoba, izjavili su nadležni zvaničnici.

Veliki dio teritorije Srbije zahvaćen je poplavama i sve snage su usmjerene na spašavanje ljudskih života, rekao je načelnik odjeljenja u Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milorad Spasojević.

"Samo u jučerašnjem danu imali smo preko 217 uspešnih evakuacija naših građana, a to je do sada ukupno skoro 295 evakuacija od 26. maja kada su nepogode počele da nas prate", rekao je Spasojević.

Dodao je da je prioritet da se svi evakuišu i odvedu na sigurno.

"Samo sinoć u Doljevcu smo imali 33 evakuisane osobe, u Boru 20 rudara je pomoglo da pređu na drugu stranu, u Prokuplju je bila evakuacija skoro 60 ljudi", rekao je Spasojević.

On je dodao da su i dalje angažovane pumpe velikog intenziteta za crpljenje vode u Lučanima i Jagodini, ali da se crpljenje vrši i u Boru, Aranđelovcu, Beogradu, Požegi, Kosjeriću kao i u svim mjestima u kojima je došlo do izljevanja bujičnih vodotokova.

Zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić rekao je u gostovanju na Radio televiziji Srbije da je situacija trenutno mirna i da nema novih izljevanja rijeka, ali da je u posljednjih 24 sata, zbog poplava evakuisano 217 ljudi.

Most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrčajevce sa selima Mršinci i Slatina i saobraćajna žila kucavica je čitavog kraja, rano jutros srušen je pred naletom bujice i obilnih padavina koje su pogodile Čačak i okolinu.

Alternativni put je dug 40 kilometara.

U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a most je već bio oštećen u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj.

Gagić je naveo da je u Jagodini problem s izljevanjem rijeke Belice i da je nasip popustio, kao i da su poplave najveću štetu nanijele na područjima Rasinskog, Raškog i Šumadijskog okruga.

Zbog poplava evakuacije u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da se situacija u vezi sa poplavama na teritoriji Republike Srbije za sada stabilizuje i da će pripadnici Sektora biti na terenu "dan i noć" dok se i najmanja naznaka moguće opasnosti ne povuče.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije rade na crpljenju vode. To su desetine crpljenja vode u gotovo svim okruzima koji su pogođeni ovim izuzetno jakim nevremenom da bi građani mogli da se vrate u svoje domove“, izjavio je Čaušić i još jednom apelovao na građane da budu oprezni, da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima i da za svaku vrstu pomoći koju mogu da im pruže pripadnici MUP pozovu 193 ili 192.

Na teritoriji Republike Srbije trenutno su na snazi 53 vanredne situacije. Od 26. maja, kad su počele obilnije padavine na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 303 osobe, bili su angažovani na 798 intervencija, sa 835 vozila i 813 pumpi i 103 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa 34 vozila i 38 čamca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG