Dostupni linkovi

Vanredno stanje u više gradova u Srbiji zbog poplava


U Novom Pazaru su se 19. januara izlile sve reke
U Novom Pazaru su se 19. januara izlile sve reke

U Novom Pazaru (grad na jugozapadu Srbije) na pojedinim mestima su se 19. januara izlile reke Raška, Jošanica i Trnavica, a nivo vodostaja je veoma visok.

Gradski štab za vanredne situacije proglasio je 19. januara na teritoriji Novog Pazara vanrednu situaciju.

Iz Štaba apeluju na građane da izbegavaju kretanje i zadržavanje u blizini reka i drugih vodotokova, kao i da ne prelaze preko improvizovanih mostova.

"Obaveštavaju se učenici srednjih škola na teritoriji Novog Pazara, koji žive u ugroženim područjima, da se oslobađaju obaveze dolaska na nastavu u toku druge smene. Zbog obilnih kišnih padavina situacija u našem gradu je alarmantna, u pojedinim delovima grada došlo je do izlivanja reke Raške, Jošanice i Trnavice iz rečnih korita", navodi se u saopštenju prosleđenom medijima.

Vanredno na jugozapadu Srbije zbog poplava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00


Kako navode, Štab i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije su u stalnoj koordinaciji.

"Raspoloživa mehanizacija je na terenu i brojne ekipe čine sve da pomognu u zaštiti od elementarne nepogode. Angažovano je dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja, zaštite stanovništva i njihove imovine", navode u novopazarskom Štabu za vanredne situacije.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je 19. januara za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se reke "izravnale" sa obalom.

"Reka Raška se izlila na nekoliko lokacija u naseljima Selakovac, Lug i kod restorana Saz. Mašine su na nekoliko lokacija i od jutros pokušavaju da otčepe ta kritična mesta. Velika količina vode je pala od jutros u tri sata, tako da mi saniramo ono što može da se sanira", rekao je Dupljak.

Ismail Dupljak je 19. januara rekao da su vatrogasno spasilačke jedinice i Ministartva unutrašnjih poslova na terenu i da tragaju za dve osobe koje su upale u reku Trnavicu.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da pretražuju područja nizvodno od reka Trnavice i Jošanice i tragaju za njihovim telima.

"Prema rečima očevidaca, njih dvojica su se utopila tokom pokušaja da utvrde obalu do reke Trnavice, koja je ispred njihovih kuća", rekao je Dupljak.

On je istakao da je situacija veoma teška, jer su se sve reke izlile u svojim tokovima.

"Sve ekipe su na terenu, a u pomoć je pristigla i vojska Republike Srbije. Na terenu su Vatrogasne spasilačke jedinice, predstavnici MUP-a, kao i Komunalna milicija zajedno sa građevinskim mašinama i ljudstvom komulanih preduzeća. Punimo vreće peskom", kazao je Dupljak.

Iz Štaba za vanredne situacije je saopšteno da se dve osobe koje su upale u reku Trnavicu vode kao nestale i da se za njima i dalje traga, dok je jedna osoba nakon intervencije spasilaca zbrinuta i dobrog je opšteg zdravstvenog stanja.

Kritična mesta u Novom Pazaru su obezbeđena
Kritična mesta u Novom Pazaru su obezbeđena

Poplavljen i centar Sjenice

Reka Grabovica izlila se u noći između 18. i 19. januara iz uređenog dela korita i polavila centar Sjenice (grad na jugozapadu Srbije).

Voda je ušla u više od 200 objekata, među kojima su kuće, škole, stambene zgrade i lokali.

Predsednik te opštine Munib Mujagić rekao je za RSE da je situacja danas mnogo gora nego juče i da se pod vodom nalaze čitava naselja duž celog toka Grabovice kroz Sjenicu.

"Poplavljene su Tehnička škola i Gimnazija, kotarnica, a iz minuta u minut nam stižu izveštaji od radnih organizacija i državnih organa u čije prostorije je prodrla voda", rekao je Mujagić i dodao da je u tim školama obustavljena nastava.

Reka Jablanica je u bujici odnela put iz pravca Sjenica ka selu Fijulje.

U Sjenici je od 18. januara na snazi vanredna situacija.

Vanredna situacija i u Tutinu

Opštinski štab za vanredne situacije u Tutinu doneo je danas odluku o uveđenju vanredne situacije na teritoriji ove opštine.

Amel Hot iz Kancelarije za vanredne situacije rekao je za RSE da se jutros reka Vidrenjak izlila i nanela velike štete brojnim naseljima.

"Reka Vidrenjak se izlila u devet časova i zaustavila saobraćaj kod Autobuske stanice i ulaz u grad iz pravca Mehovog Krša. Poplavila je i objekte Elektrodistribucije, Srbija šume, veterinarske stanice, Sekcije za puteve i objekte Autotehna", rekao je Hot.

Pored Vidrenjaka izlili su se i brojni potoci, koji su poplavili pojedine kuće meštana Tutina.

"Na Gornjoj i Donjoj Pešteri došlo je do plavljenja poljoprivrednih zemljišta i objekata. Najveći problem napravio je Lukavički potok, koji se u ranim jutarnjim časovima izlio i voda je došla do Gradskog stadiona, vrtića i škola, a poplavio je porodične objekte. Ekipe kao i predstavnici policije su na terenu i pokušavaju da saniraju štetu", kazao je Hot.

On je rekao da centar grada nije poplavljen, jer su od ranih jutarnjih časova sve osposobljene osobe za gradsko spasavanje, prema ranijem dogovoru, branile izlivanje reka postavljanjem tamponskih nasipa.

Hot je dodao da su svim srednjim školama poslali saopštenje da kontrolišu dolazak i odlazak đaka na nastavu, a ukoliko se stanje pogorša, opština će doneti odluku o potpunoj obustavi nastave.

U Prijepolju vodostaj Lima raste

Kritično je i u opštini Prijepolje (jugozapad Srbije) u kojoj vodostaj Lima i dalje raste, prema poslednjim informacijama sedam centimetara na sat.

Jaka kiša, koja sa kraćim prekidima pada već 36 sati, izazvala je i bujanje lokalnih potoka, kao i reka Seljašnica, Slatinska i Minicka.

Lim i lokalne bujice već su poplavili delove naselja Brodarevo, Zalug, Ivanje, Seljašnica i Župa.

Poplave u Prijepolju, 18. januar 2023.
Poplave u Prijepolju, 18. januar 2023.

U naselju Brodarevo, koje je prvo na udaru, evakuisana je šestočlana porodica, a u naselju Luke četvoročlana.

Veći poplavni talas očekuje se u popodnevnim satima.

Sve ekipe su na terenu sa mehanizacijom i pokušavaju da, gde je moguće, osposobe korito reke i ispumpaju vodu.

Kako je za RSE rekao Vladimir Babić, predsednik opštine Prijepolje, između 18. i 19. januara podignut je još jedan odbrambeni zid u Brodarevu.

"Radimo na svim kritičnim tačkama u Prijepolju i drugim mestima. Na odbrani od poplava angažovane su sve raspoložive snage i mehanizacija, ali je situacija i dalje kritična", rekao je Babić.

U Prijepolju je na snazi vanredno stanje
U Prijepolju je na snazi vanredno stanje

I u Prijepolju je od 18. januara na snazi vanredna situacija, kada su zatvoreni ugostiteljski objekti pored reke i zabranjen prelaz preko visećeg mosta.

U porastu je i vodostaj reke Bjelice u opštini Lučani, koja se na pojedinim delovima toka već izlila i poplavila poljoprivredno zemljište u selima Živica, Turica i Puhovo.

Prema poslednjim informacijama beleži se i blagi pad vodostaja na Ibru kod Raške i Savi kod Šapca, kao i na pojedinim delovima toka Nere.

I dalje je na snazi narandžasti meteoalarm sa upozorenjem RHMZ na obilne padavine u jugozapadnim krajevima Srbije.

Poplave su i u susednoj Bosni i Hercegovini, dok je u Herceg Novom u nevremenu nestao dečak.

XS
SM
MD
LG