Dostupni linkovi

Akcija nemačke policije protiv odgovornih za letošnje poplave


Poplave u Nemačkoj, jul 2021.
Poplave u Nemačkoj, jul 2021.

Nemačka policija je pretresla više od 20 kancelarija i stanova na zapadu zemlje, u vezi sa letošnjim poplavama u kojima je poginulo više od 180 osoba, a stotine su povređene.

Akcijom, u kojoj je učestvovalo 140 policajaca, koordiniralo je javno tužilaštvo u Kelnu, prenosi Asošiejted pres navode agencije DPA.

U središtu istrage su vlasnik površinskog kopa u Erftštatu koji ga je iznajmljivao, pet radnika kompanije koja je izvodila radove na zakupljenoj površini i četiri člana regionalnog okružnog veća. Osumnjičeni imaju od 29 do 65 godina.

Tužilaštvo vodi istragu protiv njih zbog sumnje da su nemarom izazvali poplavu, ugrozili kamenolom i prekršili zakon o rudarstvu. Istražitelji navode i da možda nije bilo adekvatne zaštite od poplava, što je moglo da doprinese prodiranju velikih količina vode u kamenolom 16. jula.

„Postoji sumnja da su optuženi mogli i trebali da prepoznaju uslove na nasipu za zaštitu od poplava i nasipima jame zbog svog profesionalnog angažovanja, te da je trebalo da o tome vode računa“, rekao je viši javni tužilac Kelna Ulrih Bremer, navodi DPA.

Vlasnici kamenoloma su 2015. godine podneli zahtev za njegovo proširenje koji su lokalne vlasti odobrile pod uslovom da izgrade zaštitni zid dužine 1,2 kilometra, kako bi bilo sprečeno da se jama napuni vodom u slučaju poplava, navodi Gardijan (The Guardian).

Međutim, zaštitni zid između kamenoloma i reke Erft pokazao se kao neefikasan jer je voda usled obilnih kiša poplavila kamenolom i aktivirala klizište, a u nastalim bujicama su nestale kuće, mostovi i automobili.

XS
SM
MD
LG