Dostupni linkovi

Reke se povlače – štabovi u pripravnosti


Prizor iz Novog Pazara
Prizor iz Novog Pazara

Reke u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru i Prijepolju koje su se u utorak izlile polako se povlače u korita ali zbog najavljenih padavina, Štabovi i dalje u pripravnosti. Voda u Tutinu nije za piće, dok je u Priboju u utorak veče evakuisana jedna porodica.

Najkritičnije je bilo u Tutinu gde su zbog izlivanja reke Vidrenjak poplavljene škole, obdaništa, kao i 28 preduzeća u industrijskoj zoni, a iz ugroženog područja evakisano je 12 ugroženih. U sredu ujutru je komunalno preduzeće počelo pranje ulica, prostorija u školama i obdaništima.

U srednjim školama u Tutinu nema nastave, dok su časovi u osnovnim školama skraćeni.

Pušten je saobraćaj na lokalnom putu Tutin–Mehov krš, koji je zbog izlivanja reke Vidrenjak bio neprohodan.

Komandant štaba Šemsudin Kučević kaže da su sve raspoložive snage i dalje na terenu a da će šteta u poplavljenim područjima tek biti procenjena.

"Ovo je najveća poplava još od 1972. godine i apelujem na sve sugrađane da se ponašaju po preporukama štaba, kako bi se sprečile veće katastrofe. Najvažnije je da se sačuvaju ljudski životi i evakuišu svi ugroženi građani što pre", rekao je Kučević.

U Sjenici je reka Vapa poplavila desetak domaćinstava i pomoćnih objekata, ali se voda se povlači u svoje korito.

Zbog izlivanja reke Grabovice proglašena je vanredna situacija u mesnim zajednicama Vapa i Sjenica.

Štab za vanredne situacije poslao je preporuku meštanima da bez preke potrebe ne dolaze u grad, kao i da deca koja idu u školu u Sjenicu ne dolaze na nastavu.

Situacija u Novom Pazaru na vodotocima je pod kontrolom, a gradonačelnik Nihat Biševac kaže da je sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća i privatnih preduzetnika na kritičnim mestima u gradskim i prigradskim naseljima.

U ovom gradu je najritičnije bilo na nekoliko mostova preko reke Raška, u naseljima Selakovac i Jerka, dok je vodostaj na Jošanici i Trnavici znatno niži.

Poplavljena imanja
Poplavljena imanja


Goran Posrkača, iz Sektora za vanredne situacije u Prijepolju, je rekao da se Lim polako povlači u korito, ali zbog kiše koja je padala protekle noći situacija je neizvesna. Ekipe su na terenu i prati se situacijia na područjima koje Lim je juče poplavio.

"Lim se izlio u naseljima Ivanje, Brodarevo i Zalug i delu prigradskog naselja Šarampovo. U Ivanju je vodom okruženo deset porodičnih kuća a u Brodarevu 30 kuća. Očekujemo da nivo Lima stagnira, ali sve zavisi od padavina u Crnoj Gori i kompletnom slivu reke Lim", naveo je Posrkača.

Nizvodno Lim je u Priboju poplavio putni pravc prema selu Dobrilovići i naselje Luka odakle je evakuisana jedna porodica, potvrdio je načelnik Štaba za vanredne situacije Boris Mrdović.

Zbog najavljenih padavina Krizni štabovi na ovim područjima su i dalje u pripravnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG