Dostupni linkovi

Popis u Hrvatskoj: prve nepravilnosti i prve sankcije


Formular za popis
Formular za popis
Krovna nevladina organizacija Srba u Hrvatskoj Srpsko narodno vijeće upozorilo je na nepravilnosti kod popisivanja građana srpske nacionalnosti na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku koji provodi popis odmah je reagirao otkazima i suspenzijama popisivačima i kontrolorima.

U zaseoku Smilčić nedaleko Benkovca popisivači su u četiri kuće odbili upisati deklariranu vjeroispovjest - pravoslavnu - i upisivali grkokatoličku, požalio se na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

“Želimo znati tko je na takav način instruirao popisivače. Želimo znati s kojim namjerama popisivači tako postupaju, i želimo da se s tim prestane”, rekao je Pupovac.
Pupovac: Želimo znati tko je na takav način instruirao popisivače. Želimo znati s kojim namjerama popisivači tako postupaju, i želimo da se s tim prestane.

Državni zavod za statistiku koji provodi popis stanovništva urgentno je reagirao.

“Odmah smo reagirali, ispričali se građanima i ispravili nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došlo iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda,” kazao je ravnatelj Državnog zavoda Ivan Kovač.

“U tom konkretnom slučaju prije svega smo odmah ispravili grešku, a popisivači su isključeni iz sustava daljeg popisivanja. Kada je riječ o kontrolorima, oni će biti pod sankcijama sve do trenutka dok ne utvrdimo u potpunosti okolnosti kako se to dogodilo i eventualnu njihovu odgovornost”, rekao je on.

U Srpskom narodnom vijeću pozdravljaju ovu brzu reakciju Državnog zavoda za statistiku, kazao nam je zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević.

“Ona je bila brza i odgovarajuća. Ja bih bio najsretniji da nema potrebe za reakcijama”,
naveo je Milošević.

Također, u naselju Viškovo pored Rijeke zabilježen je prvog dana popisa slučaj da je popisivač sugerirao kako je moguće deklarirati se samo kao rimokatolik i grkokatolik, te kao 'ostali'.

Zabrinjava što se to dešava u naselju gdje je predviđena izgradnja stanova za Srbe povratnike, kazao je Pupovac, ali je dodao da sa druge strane ohrabruje što se sam građanin odmah javio u popisni centar, gdje je nepravilnosti ispravljena i prijavljena.

Učešće manjina među popisivačima

Primorsko-goranski socijaldemokratski župan Zlatko Komadina, koji je na čelu županijskog popisnog povjerenstva, kazao je kako je greška ispravljena, a do sada su se očitovali voditeljica popisnog centra, instruktor, kontrolor i sam popisivač, dok još nedostaje pritužba građanina.

“O kontroloru odlučuje ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, a županijsko popisno povjerenstvo će u roku od tri dana utvrditi činjenice i odlučiti o mogućim sankcijama ili povratku na posao suspendiranog popisivača,”
kazao je Komadina.
Saša Milošević

“Jer županijsko popisno povjerenstvo nije prijeki sud, nit će to biti – bar dok sam mu ja na čelu. Radi se o dvije stvari: o grešci i o postupanju. Greška je uklonjena, znači ispisano je točno ono što je osoba htjela da se ispiše. Kroz dosadašnju provjeru nismo uočili namjeru, znači greška je po nama nenamjerna. Ispravljena je prije nego što je prijavljena. Radi se inače o stavu – ja sam to jasno rekao – popisivač mora upisati ono što osoba kaže. Nema pritisaka. Slobodno je izjašnjavanje u pogledu nacije, jezika i vjeroispovijesti”,
rekao je on.

U Srpskom narodnom vijeću kažu kako su primili pritužbu i iz Poljica nedaleko Nina da se građanima pravoslavne vjere sugerira da se upišu kao grkokatolici, i iz Borova sela u Slavoniji, gdje je – tvrde – sugerirano građanima srpske nacionalnosti kako se ne moraju izjašnjavati o etničkoj i konfesionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti.

“Ustav doista jamči građanima da se ne trebaju nikako deklarirati, ali nije posao posao popisivača da to sugeriraju,” komentirao je Pupovac.

Također, upozorili su da imaju pritužbe da u Slavoniji i Istri popisivači nemaju formulare na jeziku i pismu manjina, na što je iz Državnog zavoda za statstiku odgovoreno da će to tokom današnjeg dana biti ispravljeno.

Inače, u Srpskom narodnom vijeću zadovoljni su postotkom Srba među onima koji provode popis.

“Sada se vodi računa o participaciji pripadnika nacionalnih manjina među osobljem koje provodi popis, dakle među popisivačima, kontrolorima i revizorima. Po informacijama koje imamo, ta je zastupljenost solidna. To je prirodno! Recimo, ako je selo gdje žive Talijani, prirodno je da ih Talijan popisuje. Bit će to i lakše i brže i bolje obavljen posao!” rekao je Milošević.
XS
SM
MD
LG