Dostupni linkovi

Za Srbe popis važniji od referenduma o nezavisnosti


Srpski nacionalni savjet razgovarao je o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, 25. januar 2011.
Srpski nacionalni savjet razgovarao je o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, 25. januar 2011.
Prosrpske političke stranke, srpske nevladine organizacije uz podršku Srpskog nacionalnog savjeta i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori započinju kampanju da se na predstojećem popisu zadrži, pa i poveća broj Srba u Crnoj Gori u odnosu na popis iz 2003 godine. Konkretnim aktivnostima organizacije sa srpskim nacionalnim predznakom će narednom periodu do popisa uticati na građane da se nacionalno izjasne kao Srbi i taj proces je za srpske organizacije važniji nego referendum iz 2006. godine.

Uz tvrdnju da je cilj državne vlasti eliminacija srpskog naroda u Crnoj Gori, srpske nacionalne organizacije u Crnoj Gori su proklamovale početak kampanje i preduzimanje svih mjera da se sačuva procenat Srba u Crnoj Gori od 32 posto ili da se taj procenat poveća u odnosu na prethodni popis stanovništva. Zbog toga je upućen poziv svim političkim i nevladnim organizacijama u Crnoj Gori da u narednom periodu budu složni i suspenduju međusobne nesuglasice i da zajednički ubijede građane da se izjasne kao Srbi.

Istoričar Predrag Vukić je upozorio da je na cijeni opstanak srpske nacije, vjere i jezika.

"Ako je ona šaka Srba na Cetinju sačuvala srpsko nacionalno osjećanje, iako je okružena ustašoidnom većinom sigurno da Srbi u drugim gradovima Crne Gore ne mogu i ne smiju imati izgovora, jer se njima mnogo lakše izjasniti da su Srbi nego nama na Cetinju", kazao je Vukić.

Tokom same kampanje koja će trajati do aprila pojedine prosrpske stanke su započele sa dijeljenjem letaka u kojima se upućuje poziv da se građani izjasne kao Srbi. Radan Nikolić iz Srpskog nacionalnog savjeta je iznio još nekoliko sugestija za dalje djelovanje.
Etnička mapa Crne Gore nakon popisa 2003. godine

"Dani popisa biće dani bitke između onih koji se zalažu očuvanje crnogorskog tradicionalnog identiteta i onih koji podržavaju dukljanski i anti srpski identitet u izgradnji. Kampanju voditi stručno, optimistički i umjereno, bez napadanja države Crne Gore i tradicionalnih Crnogoraca i bez uopštenih i neutemeljenih kvalifikacija na račun bilo koga i bilo čega. Za kampanju maksimalno iskoristiti srpske medije koje je formirao Srpski nacionalni savjet, obezbijediti praćenje kampanje i od drugih medija kao i širu logistiku. Rezultati predstojećeg popisa zavise najviše od nas",
zaključio je Nikolić.

I prosrpske političke partije će se uključiti u propagandu. Tako je Jovo Pejović ispred SNP ocjenio da je u toku pokušaj asimilacije Srba pozvao građane da ne podpadnu pod pritiske vlasti.

"Ja vjerujem da će moj srpski narod u Crnoj Gori prezrijeti sve ucjene i pritiske koji će i ovaj kao i sve prethodne popise učiniti ne slobodnim i da ćemo u odbrani svog identiteta reći da smo Srbi, da govorimo srpskim jezikom i da pripadamo Mitropoliji crnogorsko – primorskoj", poručio je on.

"Sveti Sava između istoka i zapada"

I Milan Radović iz Narodne stranke je pozvao političke stranke da ne pokušavaju da iskoriste predstojeći popis za sopstvenu promociju.

"Ovo važno pitanje ne smijemo iskoristiti za ponovno strančarenje, nadgornjavanje i pokušaj ubiranja nekih političkih pojena. Mislim da sve ove akcije koje se najavljuju, a neke su već počele moraju biti usmjerene ka jednom cilju a to je da zadržimo i ako možemo povećamo broj Srba u Crnoj Gori", kazao je Radović.
Sastanak Srpskog nacionalnog savjeta povodom predstojećeg popisa u Crnoj Gori, 25. januar 2011.

Rajo Vojinović ispred Nacionalnog savjeta je ocjenio da je popis važniji od referenduma iz 2006. godine.

"S toga je pretstojeći popis važniji od referenduma iz 2006 godine. Pojam Srbin je jedino određenje koje u popisnom formularu može se čuvati i naše pamćenje i naš jezik i vjeru i kulturu od svetog Save do patrijarha Pavla, od Miroslavljevog jevanđelja do Matije Bećkovića. Ukoliko na popis u rubriku nacionalnost upišu Crnogorac oni sve to gube", smatra Vojinović.

Skupu u organizaciji srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori obratio se i predstavnik Srpske pravoslavne crkve jeromonah Nikodim Bogosavljević koji je iznio stav srpske crkve o onima koji se na predstojećem popisu budu izjasnili kao Crnogorci.

"U momentu kada čitav svet ustaje protiv pravoslavnog srpstva naše izjašnjavanje na popisu dobija dimenziju opredeljenja svetoga Save između istočne i zapadne vere jer opredeljenje za pripadnost crnogorskoj naciji na planu vere vodi do prelaznog komunističkog ateizma preko sadašnjeg lažnog, ne kanonskog pravoslavlja ka skorašnjoj uniji ili završnoj latinskoj veri Dukljanaca",
kazap je on.
XS
SM
MD
LG