Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RS objavila svoj popis stanovništva: Isti samo broj nepismenih


Jedan od plakata pred popis stanovništva 2013. godine

Zavod za statistiku Republike Srpske predstavio je danas (30. januar) u Banjaluci svoje rezultate popisa stanovništva, stanova i domaćinstava obavljenog 2013. godine. Prema tim podacima, na području tog BiH entiteta živi 1.176.372 stanovnika. Od toga je 82,95 procenata Srba, 12,69 posto Bošnjaka i 1,25 posto Hrvata.

To je za oko 58.000 stanovnika manje u odnosu na rezultate popisa koje je objavila Agencija za statisiku BiH u junu ove godine.

Direktorka Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković istakla je kako objavljeni podaci predstavljaju rezidentne, stalne stanovnike u tom entitetu. U Republici Srpskoj je tako 2013. godine živjelo 598.530 žena i 571.812 muškaraca. Čičkovićeva je ponovo istakla da se u objavljivanje rezultata na entitetskom nivou išlo zbog neslaganja sa rezultatima koje je objavila Agencija za statistiku BiH, te je i objasnila o kakvoj se razlici radi.

„Nešto ispod 200.000 osoba obuhvaćeno je popisom, a nije trebalo biti, a onih koji nisu popisani, a trebali su biti, nešto je preko 40.000, tako da se cifra kreće u tom smjeru, što znači za Republiku Srpsku, to je negdje manje oko 58.000 stanovnika.“

Kada je u pitanju etnička, odnosno nacionalna pripadnost, prema tim podacima u Republici Srpskoj je 12,69 odsto Bošnjaka, 2,28 Hrvata, 82,95 odsto Srba, ostalih je 1,25 odsto, dok se 0,67 procenata nije izjasnilo. Prema podacima državne Agencije za statistiku, u Republici Srpskoj živi 81,5 posto Srba, 14 odsto Bošnjaka i 2,4 odsto Hrvata.

Novinare je, naravno, zanimalo i kakvu će upotrebnu vrijednost imati danas objavljeni podaci, s obzirom na to da je Eurostat priznao podatke državne Agencije za statistiku.

„Svi korisnici su u mogućnosti da koriste podatke – od medija, javne administracije, do fizičkih lica, stranih lica, instituta itd. i tako redom.“

Danas objavljeni rezultati popisa iz 2013. godine nisu promijenili ni poražavajuću sliku prema kojoj samo osnovno obrazovanje ima petina stanovništva Republike Srpske. Skoro deset odsto nema završenu ni osnovnu školu, a visoko obrazovanje ima manje od devet odsto stanovnika tog bh. entiteta.

Predstavnici Bošnjaka pokrenuli su i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS, jer su bili protiv objavljivanja rezultata popisa za područje entiteta. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS odlučilo je da zakonom o ovjeri rezultata popisa 2013. godine za taj entitet nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG