Dostupni linkovi

Pop zvezda u Rusiji izazvala gnev stavom o porodičnom nasilju: Šta si mu uradila da te tuče


Regina Todorenko se izvinila zbog svojih komentara.
Regina Todorenko se izvinila zbog svojih komentara.

Prošle godine, Reginu Todorenko, pop zvezdu rođenu u Ukrajini i voditeljku popularnog televizijskog programa, čitaoci ruskog izdanja Glamura (Glamour) proglasili su za Ženu godine.

Prošle nedelje, časopis joj je oduzeo titulu posle televizijskog intervjua u kome je izgleda krivila žene za nasilje koje trpe od svojih partnera, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Toderenko se izvinila rekavši da se protivi svakom nasilju u porodici i da je upotrebila "pogrešnu formulaciju". Kontroverza je bila poslednji podsetnik kako se Rusija i Ukrajina hvataju u koštac s pokretom #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i seksualnih napada na žene koji se širi u svetu od 2017. godine.

Nasilje u porodici u Rusiji se dugo smatralo temom o kojoj ne treba pričati javno, ali je poslednjih godina privuklo novu pažnju javnosti, uz podsticaj nove generacije žena koje odbacuju mnoge dominantno muške norme u Rusiji, Ukrajini i drugde.

Pokret MeToo, koji je proizašao iz nekoliko velikih novinarskih istraga u Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine, dodatno je inspirisao aktivistkinje da javno govore o sramotnom ponašanju muškaraca na moćnim pozicijama u Rusiji.

Među onima koji su se suočili s javnim optužbama za uznemiravanje ili zlostavljanje bili su član donjeg doma parlamenta Rusije Leonid Slucki i istaknuti filmski režiser Stanislav Govoruhin.

Napori na podizanju svesti o tom problemu, međutim, često su nailazili na otpor konzervativnih političara, kao i Ruske pravoslavne crkve. Isto važi i za zakone: ruski poslanici su 2017. u velikoj meri dekriminalizovali nasilje u porodici, a konzervativci i crkva od tada vode kampanju protiv napora da se promeni taj zakon.

Pandemija koju je izazvao korona virus, zbog koje su uvedene obuhvatne mere ograničenja u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima, dovela je i do povećanja broja poziva za pomoć na telefonske linije za nasilje u porodici, naveo je list RBK.

Za mnoge žene u Rusiji i Ukrajini, Todorenko je bio simbol mlađe, uticajne javne ličnosti koja se zalagala za progresivne vrednosti. Rođen u crnomorskoj luci Odesa, Toderenko je počela da se ističe 2014. kao voditeljka emisije o putovanjima na ruskom jeziku "Pismo ili glava". Godinu dana kasnije, snimila je hit pop pesmu "Heart's Beating".

Njeni blogovi i postovi na društvenim medijima doneli su joj milione pratilaca na Instagramu. Prema rangiranju u medijima, nalazi se među 10 uticajnih korisnika Instagrama na ruskom jeziku.

U decembru 2019. godine, čitaoci ruskog izdanja časopisa Glamur izglasali su je za Ženu godine.

Todorenko je 23. aprila učestvovala u video intervjuu na Pipltoku (Peopletalk) koji se bavi poznatim ličnostima. Sedeći pored svog supruga Vlada Topalova, Todorenko je glasno razmišljala na temu zašto žene javno pričaju o tome kako ih zlostavljaju muževi ili o zlostavljanju u kući.

"Morate biti tako psihološki bolesna osoba, da, koja ide pred kameru i kaže: 'Bože, moj muž me tuče'", rekla je Todorenko. "Šta radiš to? Šta se dešava u tvom mozgu? "

"Tada dolazi kritični trenutak. 'Muž me tuče'. Ali zašto nisi razmislila o tome? I šta si preduzeli da ga sprečiš da te tuče", upitala je. "Šta si mu nešto uradila da te tuče?"

Reakcija je bila žestoka.

"Kakav primer daju publikacije koje prave njene filmove i brendovi s kojima sarađuje. Zar vam nije žao svih tih devojaka koje će misliti da premlaćivanje znači ljubav, i ja sam kriva", napisala je žena po imenu Katja Fedorova na Fejsbuku (Facebook). "U SAD bi njena karijera završila u jednom danu a kod nas dobija prestižne nagrade i reklamne ugovore."

Do 25. aprila, rusko izdanje Glamura objavilo je saopštenje u kojem žali zbog komentara Todorenko, navodeći da će joj biti oduzeta titula Žene godine.

"Glamur kategorički ne podržava Reginin stav. Želimo da naglasimo da smo protiv nasilja svake vrste, uključujući zlostavljanje", objavilo je uredništvo časopisa na Instagramu.

Kasnije 25. aprila Todorenko je na svom Instagram nalogu objavila izvinjenje.

"Dragi prijatelji, želim da se izvinim zbog moje pogrešne formulacije u vezi s nasiljem u porodici", navela je ona. "Još jednom želim da naglasim da sam protiv porodičnog nasilja i nasilja generalno".

U sledećem postu je navela da nije shvatala obim problema porodičnog nasilja, ali da je prethodnih dana dobila "hiljade priča stvarnih žena".

"Da, spotakla sam se i pogrešila. Ali zahvalna sam što je moj glupi jezik postao okidač koji je pomogao desetinama hiljada žena da progovore", napisala je ona.

Drugi komentatori su na internetu odgovorili žaljenjem da se rusko društvo malo promenilo u poslednje tri decenije i da brendovi, oglašivači i mediji i dalje žene posmatraju kao privezak u braku.

"Prošlo je trideset godina, a malo se toga promenilo u našem društvu. Mi i dalje procenjujemo uspeh žene po tome što ima muškarca. Znam da nismo vi. Ali oglašivači i velike kompanije – da. Svima je potrebna slatka slika... para, burmi na prstima, deteta koje svira tri muzička instrumenta ", napisala je druga žena Ana Sedokova na Instagramu.

XS
SM
MD
LG