Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pop u džez varijanti: Pavlović spaja Norvešku i Srbiju


Jovan Pavlović, Photo: http://jovanpavlovic.com/
Na poziv Trondhajmskog džez festivala umetnik Jovan Pavlović aranžiraće muziku jednog od najpopularnijih norveških pop bendova "Knudsen & Ludvigsen" koju će izvoditi studenti džez orkestra univerziteta iz tog grada kao i dvoje mladih muzičara iz Srbije. Rad ovog umetnika obeležava i spajanje muzičara iz čitavog sveta.

Jovan Pavlović, kompozitor i profesionalni harmonikaš, koji je angažovan na razvoju muzičkih odnosa i razmena između Norveške, Palestine i balkanskih zemalja, do sada je komponovao muziku pretežno za gudače, klasične, kamerne ansamble, pozorište i dokumentarni film. Sada je stigao poziv od Trondhajmskog džez festivala za aranžiranje muzike za džez orkestar.

“Tako da mi je veoma, veoma drago da su me pozvali i pitali da li bi hteo da aranžiram muziku, znači da aranžiram već gotovu muziku od jednog veoma popularnog norveškog pop benda, koji se zovu `Knudsen & Ludvigsen`, koji ovde imaju status možda najpoznatijeg norveškog benda, zajedno sa poznatom grupom `A-ha`, koja je možda više poznatija u inostranstvu. Palo mi je na pamet da, s obzirom da će ovde učestvovati studenti džez konzervatorijuma, oni će izvoditi moje aranžmane, da bi bilo dobro da možda probamo da ubacimo i neke naše studente, odnosno mlade i talentovane džez muzičare iz Srbije. Kada sam to predložio direktoru džez festivala on je to odmah prihvatio oberučke i rekao "hajde onda idemo mi do Beograda da čujemo, da vidimo da eventualno dovedemo dvoje nekih talentovanih muzičara", ispričao nam je Pavlović.

Njih dvojica će u Beogradu boraviti od 18. do 21. marta kako bi čuli ovdašnje muzičare. U tome učestvuje udruženje "Tutti Srbija", koje se bavi i promocijom norveške kulture u Srbiji kao i promocijom srpske kulture u Norveškoj. Tina Dragićević, program koordinatorka udruženja kaže da je ovakav angažman na jednom festivalu jako značajan za mladog umetnika.

“Ove godine će biti angažovani možda ne samo studenti, možda i muzičar koji završava četvrtu godinu srednje škole. Mislim da je ta njihova saradnja koja će trajati nekih desetak dana u Trondhajmu, taj veliki nastup na džez festivalu, koji je jedan od prestižnih festivala u Skandinaviji ali i u čitavoj Evropi, jako značajan za mladog muzičara iz Srbije koji namerava da se bavi u svojoj profesionalnoj karijeri džezom”, kaže Dragićević.Učenje na sluh

Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz muzičke seminare i koncerte, čine okosnicu projekta “Tutti Srbija”. Organizuju multietničke internacionalne muzičke seminare za omladinu iz celog sveta. Cilj nam je da preko tih seminara približimo omladinu, kaže za RSE Jovan Pavlović, lider ovog udruženja.

“Imamo jedan specifičan rad na tim seminarima gde ne koristimo note, već se radi, sve se uči na sluh. Nešto što u stvari podseća dosta na metodu rada džez muzike i radimo program tradicionalne kompozicije iz zemalja odakle učesnici dolaze. Onda sve to, na neki način mešamo i pravimo neke naše, nove aranžmane. Ako na primer radimo neku palestinsku muziku ili eto, prošli put smo imali tradicionalnu norvešku pesmu koju je pratio ud iz Palestine /ud je instrument koji je dosta korišćen u arapskoj muzici ali nije uopšte u norveškoj/. I samim tim, čak i ako sviraju potpuno tradicionalno, odnosno strejt, to sve zvuči interesantno samim tim korišćenjem nekih instrumenata, koji nisu uobičajeni u toj folklornoj muzici”, objašnjava Pavlović.

Pitamo našeg sagovornika, koji u Trondhajmu živi od 1994. godine kada je otišao kao student gde je diplomirao klasičnu muziku na Konzervatorijumu sa specijalizacijom romska muzika Balkana i Istočne Evrope, da li su talentovani umetnici prepoznatljiviji u svetu nego kod nas.

“S obzirom da su budžeti za kulturu u Srbiji realno mali onda se u principu vrlo malo i ulaže u kulturu, a samim tim se malo i prati i sve je to nekako povezano. Ako ćemo da upoređujemo sa Norveškom, koja je, često se sada u novinama piše jedna od najbogatijih zemalja sveta jeste, to je činjenica, međutim, takođe je činjenica da mnogo više ulažu u kulturu i mnogo više žele da im se kultura razvija. Bez obzira što imaju mnogo više para nego Srbija, ali nekako, sa te strane mislim da uopšteno kultura se više ceni u inostranstvu nego kod nas. Samim tim i oni dobri i talentovani muzičari lakše mogu da se prepoznaju u inostranstvu gde se sve to prati nego kod nas”, kaže Pavlović.

Od bendova u kojima svira Jovan Pavlović, najpoznatiji su Bengalo iz Trondhejma, zatim No Border Orchestra, projekat bugarskih, ruskih, srpskih i norveških muzičara.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG