Dostupni linkovi

Pooštrene kazne za vozače u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija
U Crnoj Gori ubuduće će vozačima biti tolerisano 0,3 promila alkohola u krvi, a sve preko toga povlačiće rigorozne kazne. Vlada Crne Gore je prvobitno bila predložila nultu stopu tolerancije na alkohol, ali je izmijenila taj prijedlog nakon oštre reakcije javnosti.

Novi propis, međutim, bar kako tvrde ljekari, daleko je od dobre vijesti za ljubitelje čašice jer i mala krigla piva mogla bi da prebaci dozvoljeni minimum alkohola.

“Predložićemo, a nadamo se da će poslanici to prihvatiti i da će glasti za takav prijedlog, da to bude 0,3 promila”, kazao je u Skupštini Crne Gore ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Sa tim novim propisom, bar formalno, Crna Gora je ispoštovala evropske standarde u oblasti saobraćaja.

Osim nove granice za prisustvo alkohola u krvi vozača, zakonom će biti značajno uvećane sankcije za saobraćajne prekršaje, pa će tako minimalna kazna za fizička lica iznositi 20 evra, a maksimalna čak 2.000 evra. Za vožnju u alkoholisanom stanju prema prijedlogu novog zakona predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura kao i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Ivan Brajović
Ivan Brajović
,,Ko poštuje propise neće biti na udaru sankcija. Da li su kazne za naš standard previsoke ili ne? Ja sam saglasan da treba da imamo primjenu nečega što možemo zaista korektno primjenjivati”, kaže Brajović.

Mnogi će se zapitati šta 0, 3 promila alkohola u krvi u praksi znači – jedna čašica ili možda dvije. Ljekari kažu da je to lutrija.

“To zavisi od više faktora. Od pića koje se pije, zavisi od pola, zavisi od težine osobe, da li je osoba konzumirala hranu ili ne. Dakle, od svih tih faktora zavisi kolika će se količina alkohola naći u krvi”, kaže za RSE doktor Momčilo Bajagić iz Službe Hitne pomoći u Podgorici.

Na pitanje da li to znači da jedna čaša piva ili vina mogu ali i ne moraju da budu u granicama dozvoljenih 0,3, Bajagić odgovara:

“To sve zavisi. Da li će se popiti ta čaša na prazan stomak, da li je to neko kratko, žestoko piće. Sve je to prilično varljivo i može da zavara ljude da se ponašaju u smislu - eto ja mogu to jedno da popijem, a onda se pokaže da je i to jedno bilo preko dozvoljene granice, pogotovo ako je u pitanju neko žestoko piće. Tu se obično prevare”.

Da odgovor na pitanje koliko je koje piće za koga u okviru granice ili preko, nije jednostavno dati svjesni su i crnogorski poslanici. Branko Radulović iz PZP je tokom rasprave o izmjenama Zakona o saobraćaju na to upozorio i ministra Ivana Brajovića.

“Zavisi to od procesa fermentacije. Zavisi od sadržaja fruktoze. Ministre ph u stomaku vi nemate isti kao ja. Vi imate gori ph i zato ste deblji do mene i to je istina ministre”, kazao je Radulović.

Očekuje se da će od strogih propisa kada je prisustvo alkohola u krvi vozača u pitanju najviše profitirati taksisti. Građane i jednog podgoričkog taksistu pitali smo da li očekuju veći promet za taksi službe nakon rigoroznih propisa koje najavljuje Vlada

XS
SM
MD
LG