Dostupni linkovi

Ponovo polemike oko beogradskog Prajda


Parada ponosa u Beogradu, oktobar 2010.
Parada ponosa u Beogradu, oktobar 2010.
Beograd se sprema za ovogodišnju Paradu ponosa. Prošlogodišnja je protekla u znaku podrške vlasti, ali i neadekvatnog obezbeđenja skupa, pa su huligani, protivnici Parade, praktično demolirali centar grada. Kakva je situacija danas? Zašto policijski sindikati prete otkazivanjem poslušnosti?

Nešto više od mesec dana uoči ovogodišnje Parade ponosa, ponovo u javnosti polemike o tome treba li je održati ili ne. Na sceni su stare pretnje esktremne desnice, ali i jedna nova okolnost - krenula je praktično predizborna kampanja. I udvaranje konzervativnom biračkom telu. Podsetimo, prošle godine je uporedo sa Paradom ponosa, poveća grupa huligana pokušala i u tome delimično i uspela da demolira centar Beograda.

Dvosmislene poruke političara, poput one nedavne beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa da je protiv bilo koje manifestacije koja može da znači ugrožavanje bezbednosti Beograđana, praktično idu na ruke protivnicima Parade koji svoj stav manifestiju nasiljem.

Đilasu su se pridružili i policijski sindikati koji čak prete otkazivanjem poslušnosti.

Nezavisni policijski sindikat Srbije nagovestio je mogućnost da odbiju da obezbeđuju učesnike Parade ponosa, ukoliko im, kako kažu, bezbednost na radu bude ugrožena. Predsednik tog sindikata, Momčilo Vidojević za RSE ovaj čudan stav ovako objašnjava:

VIDEO: Sukob policije i protivnika Parade ponosa, oktobar 2010.

x
Sukob policije i protivnika Parade ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

“Rekli smo da ne treba niko da dovede u situaciju policajca da se, isključivo u skladu sa Zakonom, okrene i da sve ostavi, da bude krvi do kolena".

RSE: To znači da na svakom opasnom zadatku policajac može da kaže izvinite, neću tamo da idem, može nešto da mi se desi.

Vidojević: To znači da mora da se izvrši adekvatna bezbednosna procena. Ne mogu pojedinci iz vrha MUP-a iz fotelja politički obojeni sa ujnama i stričevima, dodvoravajući se pojedinim političkim strukturama, da izlažu riziku hiljade policajaca. Ko garantuje da neće ove godine da izađe 100 hiljada ljudi i da podavi 10 hiljada policajaca.

Dalje od Evrope nego pre godinu dana

Prethodno je i Sindikat srpske policije saopštio da nisu dovoljno plaćeni za obezbeđivanje skupa kao što je Parada ponosa i da će, citiramo, „ako treba da podnesu žrtvu evropskih integracija, to učiniti kada im se obezbedi standard i uslov rada kao u EU“. Takvi stavovi pripadnika policije začudili su organizatore Parade ponosa.

VIDEO - Parada ponosa u Beogradu, oktobar 2010.

x
Parada ponosa u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
Direktan link

Goran Miletić iz organizacionog odbora, kaže da bi bilo jako čudno i neočekivano ukoliko bi se to zaista i dogodilo.

“Moramo hipotetički da zamislimo da policija isto uradi u vreme rizične fudbalske utakmice, ili za vreme nekog političkog skupa gde isto postoji opasnost od nereda, ili kad štrajkači krenu na Vladu... Ne mogu u takvim situacijama da zamislimo da oni otkažu poslušnost i počnu da štrajkuju usred takvih događaja, pa tako to ne mogu da zamislim ni tokom Prajda. Ukoliko se država prepusti tome šta sindikati kažu, to bi bio signal da očigledno država baš i nije iskrena kada je podrška Prajdu u pitanju”, kazao je Miletić.

Za razliku od prošle godine, kada su predsdtavnici vlasti podržali Paradu ponosa, ove godine to nije slučaj kaže reditelj Janko Baljak. Organizacija Parade ponosa nije bezbednosno već političko pitanje.

„Dalji smo od Evrope nego što smo bili pre godinu dana. Bliže se izbori i sada vidimo da neki političari koji su želeli da se prikažu kao NAJEVROPLJANI, dajući podršku prošle godine Paradi, sada daju potpuno suprotne izjave. Očigledno računaju na biračko telo koje se protivi organizovanju Parade."

RSE: Očekujete li ove godine da sve prođe mirno ili se pribojavate nasilja na ulicama?

Baljak: Ja se nadam da nasilja neće biti, ali se takođe nadam da Parada neće biti zabranjena i da se neće upućivati takve poruke koje dodatno radikalizuju, polarizuju Srbiju na dva dela: na one koji su potiv Parade i na one koji su zagovornici Parade.

RSE: Hoćete li vi ove godine ići na Paradu?

Baljak: Naravno, ja ću ići i ove godine jer mislim da je to moja građanska i moralna obaveza. Jer želim da živim u gradu u kome je normalno organizovati sličan događaj kao u Berlinu i drugim evropskim gradovima gde su to najveseliji karnevali tokom čitave godine.

O Paradi ponosa 2011.

O Paradi ponosa 2011.


Organizacioni odbor Parade ponosa saopštio je da je posle dvomesečnih konsultacija određen 2. oktobar 2011. godine za održavanje glavnog dela sedmodnevne manifestacije „Parada ponosa Beograd 2011“.

Osim glavnog dela najavljen je i niz kulturnih manifestacija i informativno-edukativnih sadržaja koji će najvećim delom biti održane u okviru programa „Pride Week“, dok će „Pride forum“ okupiti veliki broj međunarodnih gostiju i eksperata koji će govoriti o značaju održavanja Parade za LGBTIQ zajednicu i iskustvima iz drugih zemalja.
XS
SM
MD
LG