Dostupni linkovi

Ponovo pozivi na linč uoči Parade ponosa u Beogradu


Nalepnice u Beogradu protiv Parade ponosa, septembar 2012.
Nalepnice u Beogradu protiv Parade ponosa, septembar 2012.
Uoči najavljenog održavanja Parade ponosa u Beogradu, koja je planirana za 6. oktobar, sve su češće pretnje nasiljem LGBT populaciji. Aktivisti za ljudska prava apeluju na državu da hitno reaguje i garantuje bezbednost svim gradjanima.

U nekim delovima Beograda pojavile su se foto-nalepnice protiv gej osoba na kojima trojica maskiranih muškaraca šutiraju jednog mladića, uz precrtanu LBGT zastavu i poruku “Vidimo se u oktobru”.

Predrag Azdejković, iz Gej-lezbejskog info centra, rekao je za RSE da su pozivi na linč neprihvatljivi, i posebno ukazuje na činjenicu da se pretnje nasiljem ponavljaju pred svaku planiranu Paradu ponosa.

“Jedina razlika koju vidim ove godine je da su nalepnice u koloru, prošle godine su bile crno-bele, pa je jasno da je desničarskim organizacijama sada veći budžet za pretnje. Zabrinjavajuće je da policija, isto kao i prošle i pretprošle godine, ne radi svoj posao. Time država stalno šalje poruku da je pretiti LGBT populaciji nešto sasvim normalno.”

Kao i proteklih godina, pripadnici desničarskih organizacija ne prestaju sa pretnjama LGBT osobama i ispisivanjima grafita mržnje, dok su predstavnici pokreta Dveri javno zapretili da će učiniti sve da ne dodje do Parade ponosa.

Boban Stojanović, iz Organizacionog odbora Parade ponosa Beograd, apeluje na državu da sve njene gradjane zaštiti od pretnji.

“Verujemo da bi ovakvih stvari bilo znatno manje ukoliko bi postojala koordinisana i jasna poruka države i njenih institucija da tako nešto nije dopušteno. Naravno, tim pretnjama mora da se pozabavi i policija. Sve pretnje ćemo registrovati i prijaviti kako bi bile procesuirane.”

Petorica mladića nedavno su pretukla jednog Beograđanina i jednog Kraljevčanina samo zbog toga što su, kako su rekli nakon što ih je smederevska policija uhapsila, mislili da su gejevi.

Ne sme biti alibija za otkazivanje


Nalepnice protiv Parade ponosa zalepljene na znaku za parkiranje, Beograd, septembar 2012.
Nalepnice protiv Parade ponosa zalepljene na znaku za parkiranje, Beograd, septembar 2012.
Na isti dan kada je najavljena Parada ponosa udruženja ratnih veterana u Beogradu zakazala su protest pod nazivom “Parada srama”, na kom, kako su najavili, žele da ukažu na njihov loš položaj u društvu.

Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je za RSE da će državnim organima, medju kojima na prvom mestu policiji, poslati preporuku za stvaranje uslova da se održi Parada ponosa, i ocenila da niko ne sme da stvara alibi da se ona otkaže.

“Moram da izrazim veliku zabrinutost zbog činjenice da se tri nedelje uoči najavljene manifestacije dogadjaju sve brojnije pretnje. Ono što je trebalo još odavno učiniti, a ne da se čeka još jedna Parada ponosa, je da svi oni koji su prošle i pretprošle godine iskazivali mržnju, netrpeljivost i drugima uskraćivali prava već budu proceuirani i osudjeni. To je poruka koju treba poslati onima koji žele da pokažu da su jači od države.”

Iako je i medju političarima bilo onih koji su rekli da nemaju ništa protiv Parade ponosa, kao što je to učinio ministar prosvete Žarko Obradović, vlast nije nije zauzela jasan stav već je najavila da će održavanje te manifestacije zavisiti od bezbednosne procene.

Goran Miletić, aktivista za ljudska prava, kaže da bi država jasno morala da se odredi kada je u pitanju Parada ponosa.

“Sve u svemu, nekako je sve u velikoj magli. Ne bih rekao da je u pitanju nedostatak političke volje, ali postoji ta stvar da se u suštini čini da dve ili tri osobe odlučuju da li će se u tom slučaju poštovati ustav ili ne. Gradjani stiču utisak da odluku o održavanju Parade ponosa treba da donesu premijer i ministar policije Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i eventualno gradonačelnik Dragan Djilas. I za gradjane Srbije opasno je ukoliko vlast tako shvata ustav i zakon.”

Boban Stojanović, iz Parade ponosa Beograd, zaključuje je da je bezbedno održavanje te manifestacije moguće uz političku volju, odgovornost nadležnih i poštovanje zakona, ali i angažovanje medija i čitavog društva.

“Celu manifestaciju nazvanu “Nedelja ponosa”, koja će se dešavati od 30. septembra do 7. oktobra, kao i samu šetnju koja je planirana za 6. oktobar, pripremamo punim kapacitetom. I čvrsto verujemo da ćemo ceo planirani program ostvariti.”
XS
SM
MD
LG