Dostupni linkovi

Pomračenje Sunca: Uživajte, nema razloga za paniku


Branko Simonović iz kalemegdanske Opservatorije

Pomračenje sunca u petak će u Srbiji biti vidljivo od 9.40 do 11.59. Astronomsko društvo Ruđer Bošković na Kalemegdanu spremno je da primi sve koji žele da vide kako će taj prirodni fenomen izgledati u Beogradu.

Branko Simonović, iz kalemegdanske Opservatorije, rekao je za RSE da će glavni događaj biti u 10.49.

„Tada će, tokom vrhunca ovog događaja, Sunce biti prekriveno oko pedeset procenata. Dakle, Mesec će sakriti približno pola Sunca. To je svakako relativno veliko pomračenje. Slično je bilo, samo malo izraženije, i 2003. godine. Građani će sve to moći da posmatraju sa naše kule na Kalemegdanu“, kaže Simonović.

Kalemegdanska opservatorija, foto: Zoran Glavonjić
Kalemegdanska opservatorija, foto: Zoran Glavonjić

Tokom pomračenja 20. marta Mesec će se naći između Zemlje i Sunca, a puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva.

Na raspolaganju za bezbedno posmatranje ovog prirodnog fenomena u kalemegdanskoj Opservatoriji je brojna optika, uz neophodne filtere, među kojima je i čuveni teleskop Zeiss, star skoro sto godina koji su koristile generacije naučnika, turista i zaljubljenika u astronomiju.

Poslednje potpuno pomračenje Sunca, koje je u Srbiji bilo vidljivo 11. avgusta 1999. izazvalo je bezrazložan strah građana, toliki da su se mnogi sakrivali u podrume.

Milan Jeličić, iz Astronomskog društva Ruđer Bošković, kaže da je jedino o čemu treba da voditi računa da se Sunce ne posmatra direktno, bez zaštite za oči.

Milan Jeličić, foto: Zoran Glavonjić
Milan Jeličić, foto: Zoran Glavonjić

„Apsolutno nema nikakvog razloga za paniku. Ljudi treba da se opuste i uživaju. Kada je Sunce puno ono je mnogo opasnije, ako se u njega gleda direktno, nego kada je pomračeno. To sada znaju i građani pa zovu da pitaju kakvo će biti vreme, da li će moći lepo da vide pomračenje... Ali to još niko ne zna. Jednostavno, ako bude oblačno biće pomračenje pomračenja i nećemo ništa videti“, kaže Jeličić.

Stručnjaci posebno upozoravaju da posebno nije bezbedno da se Sunce direktno posmatra kroz dvogled, kao i da se to ne čini samo sa sunčanim naočarima.

Takođe, ne preporučuje se da se pomračenje gleda uz pomoć stare narodne metode nagaravljenog stakla jer ni ono nije dovoljna zaštita. Fotografisanje

Ovako će izgledati pomračenje u petak, foto iz Opservatorije
Ovako će izgledati pomračenje u petak, foto iz Opservatorije

mobilnim telefonima i starim fotoaparatima takođe nije preporućljivo zbog opasnosti da od oštećeja očnih nerava.

Totalno pomračenje Sunca, kada ga Mesec potpuno prekrije, vrlo je retka prirodna pojava pa će oni koji bi želeli da ga vide morati da pričekaju daleku 2136. godinu.

Za građane Srbije, kako svedoči anketa Branka Vučkovića iz Kragujevca, pomračenje je i danas jedna od omiljenih tema.

Beograđani će, osim na Kalemegdanu, u akciji Centra za promociju nauke, pomračenje Sunca organizovano moći da gledaju u peteak od 9.30 u Karađorđevom parku ispred Narodne biblioteke.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG