Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pompeo: Sankcije Iranu dok ne promeni politiku


Paketom sankcija onemogućava se Vlada u Teheranu da kupuje američke dolare

SAD od ponedeljka ponovo uvode sankcije Iranu, što je važan stub politike Vašingtona prema ovoj zemlji, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Paketom sankcija onemogućava se Vlada u Teheranu da kupuje američke dolare. Takođe, sveobuhvatne kaznene mere biće primenjene na različite privredne delatnosti Irana uključujući izvoz poznatih persijskih tepiha.

Ova mera se primenjuje posle odluke predsednika Donalda Trampa da u maju povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog sa šest svetskih sila 2015. godine.

Pompeo je nazvao iranske vlasti "lošim glumcima" i istakao da Trampova administracija namerava da primora Teheran da se "ponaša kao normalna zemlja".

On je istakao da je cilj pojačanog pritiska na Teheran da se "spreče njegove zloćudne aktivnosti" dodajući da će sankcije biti strogo primenjene i ostati na snazi dok iranska vlada radikalno ne promeni politiku.

Pompeo je podsetio da SAD odavno smatraju Iran vodećim svetskim sponzorom terorizma i da Teheran ne može očekivati da bude tretiran ravnopravno u okviru međunarodne zajednice, sve dok ne obustavi takve aktivnosti.

Po rečima američkog državnog sekretara, iranski narod "je nezadovoljan jer njegovo vođstvo nije ispunilo obećanja o poboljšanju ekonomske situacije".

On je ukazao da je "ovde upravo reč o nezadovoljstvu Iranaca sa sopstvenom vladom i predsednik je jasno predočio: želimo da Iranci imaju snažan glas u odlučivanju ko će ih predvoditi".

Pompeo je rekao da Trampova administracija namerava da primora Teheran da se "ponaša kao normalna zemlja"
Pompeo je rekao da Trampova administracija namerava da primora Teheran da se "ponaša kao normalna zemlja"

Na pitanje novinara da li će Iran moći da izbegne nove kaznene mere, Pompeo je kazao da će "SAD osigurati njihovu primenu".

U razgovoru s novinarima na povratku iz posete zemljama Jugoistočne Azije Pompeo je rekao da je administracija predsednika Trampa spremna da sagleda i vreme bez sankcija ali je dodao da bi to zahtevalo "ogromne promene" od Teherana.

Uprkos oštroj retorici, Tramp je 30. jula izjavio da je spreman da se sretne sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem "bez preduslova" da bi se razmotrili načini za poboljšanje odnosa između dve zemlje.

Međutim, dan kasnije iransko ministarstvo inostranih poslova je odbacilo ovu ponudu, saopštavajući da je "bezvredna" i "ponižavajuća".

Američke sankcije ublažene su za vreme administracije predsednika Baraka Obame na osnovu istorijskog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Stanje u iranskoj privredi se drastično pogoršalo u poslednjih nekoliko meseci zbog straha od pooštravanja američkih sankcija. Suočeni sa padom standarda, građani Irana su protestovali u mnogim gradovima.

U očekivanju restrikcija na novčane transakcije, naročito je pogođena nacionalna valuta rijal, čija je vrednost prepolovljena od aprila. Zbog toga je iranska televizija saopštila u nedelju da će biti popuštena neka ograničenja za razmenu deviza u nastojanju da se spreči kolaps rijala.

Istoga dana, iranske vlasti su uhapsile Ahmada Arakčija, zamenika guvernera Centralne banke zaduženog za valutne transakcije.

Portparol tužilaštva je saopštio da je Arakčija smenjen u subotu zbog navodnih finansijskih zloupotreba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG