Dostupni linkovi

Bh. građani o pomoći Japanu: Treba da se odričemo u njihovu korist


Stranice Crvenog krsta BiH sa pozivom za pomoć Japanu
Stranice Crvenog krsta BiH sa pozivom za pomoć Japanu
Narod Japana nesebično je pomagao BiH nakon ratnih razaranja. Od 1995. do danas investirao je u BiH više od 350 miliona eura u razne projekte - od pomoći za deminiranje do izgradnje škola, cesta, obnove javnog prevoza... Građani BiH to nisu zaboravili, te je organizovano i nekoliko akcija pomoći građanima Japana.

Vlada Japana od 1996. do danas investirala je u BiH više od 500 miliona američkih dolara putem raznih projekata. Velikodušnost Japana, zemlje s kojom BiH ne može da se poredi ni po razvijenosti ni po veličini, građani BiH nisu zaboravili. Stoga su spremni pomoći građanima te zemlje nakon razornog zemljotresa i cunamija, koliko su u mogućnosti.

„Treba da pomognemo što više može jer svima treba pomoć. Nama su oni zaista pomagali. Mi svi treba da se malo odričemo u njihovu korist. I oni su se odricali, vjerovatno.“
„Što se tiče donacija iz Japana, stvarno je bilo fer, u to teško vrijeme je pomogla Bosni i Hercegovini. BiH nije imala gradskog prevoza – pomogla je busovima. Da se vrati – može se barem našom vodom pomoći.“
„Moralno bi bilo da pomogne, nakon svega što smo mi doživjeli pomoć od čitavoga svijeta, a Japana pogotovo. Zasigurno bi se neki način mogao naći. Očigledno novca nema previše, ali nešto bi se moglo naći. Voda im je, naravno, neophodna, tako – ako ništa – voda. To bi bilo savršeno.“


Humanitarnu akciju prikupljanja finansijskih sredstava za pomoć građanima Japana prvo je pokrenulo Društvo crvenog krsta u BiH. Dušan Kuluš generalni sektretar Crvenog krsta BiH.

„Mi smo imali i moralnu i svaku drugu obavezu da odgovorimo povodom katastrofe koja se desila Japanu, tako da smo odmah u ponedjeljak pokrenuli aktivnost – za sada prikupljanje novčane pomoći za postradale. Da vam budem iskren, aktivirani su telefoni jučer, i ja sam prijatno iznenađen, ako vam kažem da na ta dva broja u ova prva 24 sata otkako su otvoreni, imamo već nešto jače od četiri hiljade poziva“
, navodi Kaluš.

"Osjećamo potrebu da pomognemo"

Potom je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za odobravanje interventne pomoći vladi Japana.

„Osjećamo potrebu da pomognemo japanskom prijateljskom narodu koji je mnogo uložio u BiH, u njenu rekonstrukciju, pomoć građanima, zato je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputilo inicijativu Vijeću ministara, a taj prijedlog će na prvoj narednoj sjednici biti na odlučivanju“, kazao je Halilović.

FOTOGALERIJA - Japan: Nuklearna havarija


Vlada Brčko distrikta izdvojila je u srijedu 25 hiljada eura za pomoć građanima Japana.

I Vlada Federacije BiH donijela je odluku o osiguranju financijske pomoći narodu Japana u saniranju posljedica katastrofalnog zemljotresa. Iznos novčanih sredstava za ove potrebe federalna Vlada će utvrditi naknadno.

Humanitarna organizacija “Merhamet” otvorila je žiro-računa putem kojeg će građani moći donirati novac za pomoć preživjelim žrtvama zemljotresa.

O predanosti japanskog naroda i vlade da pomognu BiH najbolje svjedoči uplata 350.000 KM pomoći u utorak za deminiranje minskih polja zaostalih iz proteklog rata, uprkos promijenjenoj situaciji u toj zemlji.

Dosad je vlada Japana donirala više od devet miliona eura za različite humanitarne projekte deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Osim za deminiranje, Japan je pomagao u projektima proizvodnje hrane, organizovanja izbora u BiH, izgradnje osnovnih škola, puteva, obnove javnog prijevoza, unaprjeđenja medicinske opreme.

Pomoć Japanu

POMOĆ JAPANU

Građani Bosne i Hercegovine, vladine institucije, privredni subjekti u mogućnosti su da daju svoj doprinos za pomoć ugroženom stanovništvu putem uplata na donatorski račun otvoren kod

*Volksbank BH d.d. Sarajevo broj
140-101-00240584-58

sa naznakom „ZA POMOĆ NASTRADALOM STANOVNIŠTVU JAPANA“ i pozivom na humanitarne telefone

*BH Telekom 090 291 032
cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 2,211 KM
cijena poziva iz mobilne mreže iznosi 2,218 KM

*HT Mostar 092 890 830

cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,34 KM

*Sa naznakom “Pomoć narodu Japana”, novac se može uplatiti na broj računa 1601120000002395
Vakufska banka d.d.
poziv na broj 1601120000028876 (za uplate u KM) i 1601120000028779 (za uplate u eurima), saopštila je Služba za odnose sa javnošću ''Merhameta''.
XS
SM
MD
LG