Dostupni linkovi

Bh. građani o pomoći Japanu: Treba da se odričemo u njihovu korist


Stranice Crvenog krsta BiH sa pozivom za pomoć Japanu
Narod Japana nesebično je pomagao BiH nakon ratnih razaranja. Od 1995. do danas investirao je u BiH više od 350 miliona eura u razne projekte - od pomoći za deminiranje do izgradnje škola, cesta, obnove javnog prevoza... Građani BiH to nisu zaboravili, te je organizovano i nekoliko akcija pomoći građanima Japana.

Vlada Japana od 1996. do danas investirala je u BiH više od 500 miliona američkih dolara putem raznih projekata. Velikodušnost Japana, zemlje s kojom BiH ne može da se poredi ni po razvijenosti ni po veličini, građani BiH nisu zaboravili. Stoga su spremni pomoći građanima te zemlje nakon razornog zemljotresa i cunamija, koliko su u mogućnosti.

„Treba da pomognemo što više može jer svima treba pomoć. Nama su oni zaista pomagali. Mi svi treba da se malo odričemo u njihovu korist. I oni su se odricali, vjerovatno.“
„Što se tiče donacija iz Japana, stvarno je bilo fer, u to teško vrijeme je pomogla Bosni i Hercegovini. BiH nije imala gradskog prevoza – pomogla je busovima. Da se vrati – može se barem našom vodom pomoći.“
„Moralno bi bilo da pomogne, nakon svega što smo mi doživjeli pomoć od čitavoga svijeta, a Japana pogotovo. Zasigurno bi se neki način mogao naći. Očigledno novca nema previše, ali nešto bi se moglo naći. Voda im je, naravno, neophodna, tako – ako ništa – voda. To bi bilo savršeno.“


Humanitarnu akciju prikupljanja finansijskih sredstava za pomoć građanima Japana prvo je pokrenulo Društvo crvenog krsta u BiH. Dušan Kuluš generalni sektretar Crvenog krsta BiH.

„Mi smo imali i moralnu i svaku drugu obavezu da odgovorimo povodom katastrofe koja se desila Japanu, tako da smo odmah u ponedjeljak pokrenuli aktivnost – za sada prikupljanje novčane pomoći za postradale. Da vam budem iskren, aktivirani su telefoni jučer, i ja sam prijatno iznenađen, ako vam kažem da na ta dva broja u ova prva 24 sata otkako su otvoreni, imamo već nešto jače od četiri hiljade poziva“
, navodi Kaluš.

"Osjećamo potrebu da pomognemo"

Potom je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uputio Vijeću ministara BiH inicijativu za odobravanje interventne pomoći vladi Japana.

„Osjećamo potrebu da pomognemo japanskom prijateljskom narodu koji je mnogo uložio u BiH, u njenu rekonstrukciju, pomoć građanima, zato je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uputilo inicijativu Vijeću ministara, a taj prijedlog će na prvoj narednoj sjednici biti na odlučivanju“, kazao je Halilović.

FOTOGALERIJA - Japan: Nuklearna havarija


Vlada Brčko distrikta izdvojila je u srijedu 25 hiljada eura za pomoć građanima Japana.

I Vlada Federacije BiH donijela je odluku o osiguranju financijske pomoći narodu Japana u saniranju posljedica katastrofalnog zemljotresa. Iznos novčanih sredstava za ove potrebe federalna Vlada će utvrditi naknadno.

Humanitarna organizacija “Merhamet” otvorila je žiro-računa putem kojeg će građani moći donirati novac za pomoć preživjelim žrtvama zemljotresa.

O predanosti japanskog naroda i vlade da pomognu BiH najbolje svjedoči uplata 350.000 KM pomoći u utorak za deminiranje minskih polja zaostalih iz proteklog rata, uprkos promijenjenoj situaciji u toj zemlji.

Dosad je vlada Japana donirala više od devet miliona eura za različite humanitarne projekte deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Osim za deminiranje, Japan je pomagao u projektima proizvodnje hrane, organizovanja izbora u BiH, izgradnje osnovnih škola, puteva, obnove javnog prijevoza, unaprjeđenja medicinske opreme.

Pomoć Japanu

POMOĆ JAPANU

Građani Bosne i Hercegovine, vladine institucije, privredni subjekti u mogućnosti su da daju svoj doprinos za pomoć ugroženom stanovništvu putem uplata na donatorski račun otvoren kod

*Volksbank BH d.d. Sarajevo broj
140-101-00240584-58

sa naznakom „ZA POMOĆ NASTRADALOM STANOVNIŠTVU JAPANA“ i pozivom na humanitarne telefone

*BH Telekom 090 291 032
cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 2,211 KM
cijena poziva iz mobilne mreže iznosi 2,218 KM

*HT Mostar 092 890 830

cijena poziva iz fiksne i mobilne mreže iznosi 2,34 KM

*Sa naznakom “Pomoć narodu Japana”, novac se može uplatiti na broj računa 1601120000002395
Vakufska banka d.d.
poziv na broj 1601120000028876 (za uplate u KM) i 1601120000028779 (za uplate u eurima), saopštila je Služba za odnose sa javnošću ''Merhameta''.
XS
SM
MD
LG