Dostupni linkovi

Pomoć u žitaricama za najugoženije zemlje najavljena u Ukrajini


Istovaranje žita u selu Zgurivka, Ukrajina, 9. avgust 2022. Ilustrativna fotografija
Istovaranje žita u selu Zgurivka, Ukrajina, 9. avgust 2022. Ilustrativna fotografija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je 26. novembra domaćin samita u Kijevu kako bi se pokrenuo plan za izvoz žitarica u vrednosti od 150 miliona dolara u zemlje koje su najviše pogođene glađu i sušom.

Inicijativa "Zrno iz Ukrajine" pokazala je da globalna bezbednost hrane "nisu samo prazne reči" za Kijev, rekao je on.

Kremlj je ranije saopštio da hrana izvezena iz ukrajinskih crnomorskih luka u okviru plana uz posredovanje UN-a nije stigla do najugroženijih zemalja.

Zelenski je rekao da je Kijev prikupio 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i Evropske unije za izvoz žitarica, između ostalih, u Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

"Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom gladi i suše", rekao je Zelenski na skupu.

Samitu su lično prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije i predsednik Mađarske. Predsednici Nemačke i Francuske i šef Evropske komisije održali su govore putem video linka.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon samita navodi se da je svet od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara dobio 10 miliona tona manje poljoprivrednih proizvoda nego u istom periodu 2021. godine.

"To znači da je bezbednost hrane miliona ljudi širom sveta ozbiljno ugrožena", navodi se u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u video obraćanju najavio doprinos od 6 miliona evra (6,24 miliona dolara) za transport i distribuciju ukrajinskog žita u Jemen i Sudan uz posredovanje Svetskog programa za hranu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG