Dostupni linkovi

Pomilovana četiri špijuna


Alexander Zaporozhsky
Alexander Zaporozhsky

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pomilovao je četiri špijuna optužena za davanje povjerljivih informacija Zapadu, čime je uklonjena zadnja prepreka razmjeni za ruske špijune uhapšene u SAD-u.

Dokumenti o pomilovanju potpisani su noćas, prenosi DPA, ruska novinska agencija.

Špijuni su pomilovani nakon što su priznali krivnju u pismu u kojem od Medvedeva traže oprost. Biće razmijenjeni za deset ruskih špijuna koji su u četvrtak na američkom Saveznom sudu u New Yorku, priznali krivicu za špijunažu.

Brzo vraćanje kući deset ruskih špijuna rezultat je "novog duha rusko-američkih odnosa i visokog stepena međusobnog razumijevanja predsjednika obje zemlje", prenose u izvještaju DPA-a kremaljski izvori.

Od četiri oslobođena ruska zatvorenika, trojica su služila duge kazne zbog izdaje, navodi se u pismu koje su nakon saslušanja u New Yorku objavili tužioci. Riječ je o Igoru Sutjaginu, vojnom naučniku specijalizovanom za kontrolu naoružanja, koji je izdržao 11 od 14 godina kazne zatvora zbog špijunaže za SAD.

On je rekao rođacima da je jedan od 11 osuđenih špijuna u Rusiji koji će biti oslobođeni u zamjenu za 11 osumnjičenih koje su uhapsile SAD.

Za dvojicu ostalih se vjeruje da su Sergej Skripal, pukovnik ruske vojno-obavještajne službe osuđen 2006. na 13 godina zatvora zbog špijunaže za Veliku Britaniju i Aleksandr Zaporozhsky, bivši agent ruske kontraobavještajne službe, koji je izdržao 7 od 18 godina kazne zatvora za špijunažu, rekli su američki dužnosnici, kako prenosi online The New York Times.

Identitet četvrtog oslobođenog nije se mogao utvrditi, ali prema pisanju agencije DPA to je agent Genadij Vasiljenko. U pismu, koje su tužioci objavili, navodi se da su SAD i Rusija također dogovorile "druge korake" za poboljšanje odnosa dvije zemlje i "jačanje nacionalne sigurnosti SAD", dodaje NY Times.

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko odbio je da da bilo kakve detalje o eventualnoj zamjeni špijuna.

„Nemam komentara o ovom pitanju. Komentar koji smo imali objavljen je na našem sajtu 29. juna i nemam ništa drugo da kažem o tome“ kazao je Nesterenko.

Vašington je bio jednako ćutljiv. I američka državna sekretarka Hilari Clinton odbila je da se izjasni o cijelom slučaju.

„Ja odlazim, prebacit ću kompletnu istragu o ovome Ministarstvu pravde“, kazala je Clinton.

XS
SM
MD
LG