Dostupni linkovi

Vojvodina: Pomama za mađarskim državljanstvom


Budimpešta by Tynch Chorotegin
U Vojvodini je sve popularnije mađarsko državljanstvo. Za dve godine od kada je započeta primena Zakona o pojednostavljenom postupku sticanja mađarskog državljanstva, nadležne službe u Mađarskoj primile su 37 hiljada molbi od kojih je svaka deseta iz Srbije.

Zakon o pojednostavljenom postupku sticanja mađarskog državljanstva primenjuje se od 2010. Od te godine mađarsko državljanstvo je sve primamljivije i u Vojvodini. Naime, u Generalni konzulat Mađarske u Subotici od primene propisa stiglo je približno 37 hiljada molbi za sticanje državljanstva.

Generalni konzul u Subotici, Tamaš Koršoš u izjavi za Radio Slobodna Evropa naglasio je da je do sada odobreno približno 28 hiljada zahteva.

“Mogućnost za podnošenje zahteva za dobijanje mađarskog državljanstva ne zavisi od nacionalne pripadnosti. Svi oni kojima su preci bili državljani Mađarske mogu tražiti državljanstvo bez obzira na to da li su Srbi, Hrvati, Bunjevci, Bošnjaci ili pripadnici neke druge zajednice. Bitno je da mogu dokazati svoje poreklo. Takođe, moraju govoriti mađarski jezik”, kaže glavni konzul.

Osim znanja mađarskog jezika neophodno je da se dokaže i to da su preci zainteresovanog građanina bili državljani Mađarske,ali i još neki dokumenti – objašnjava Amarila Baćanji Bosnai iz Novog Sada. Ona je sa svojom familijom već dobila državljanstvo severnog suseda.

„Prošle godine početkom februara je moja porodica dobila državljanstvo a čitav proces je započet pretprošle godine kada smo tražili termin u konzulatu u Subotici. Imali smo dosta vremena da se pripremimo i da prikupimo sve bitne i neophodne papire od izvoda iz matične knjige rođenih do dokaza da su naši preci živeli u ono odreženo vreme ovde na ovim prostorima”, kaže Baćanji Bosnai.

Mogućnost da se slobodo kreće po Evropi ali i da se dobije šansa za bolji život privlačna je svima. Tako je Predrag Popović odlučio da će iskoristiti zakonsku osnovu da traži mađarsko državljanstvo. Trenutno usavršava mađarski jezik.

„Mađarski učim nekih godinu dana prvenstveno je to bilo zbog dobijanja mađarskog državljanstva. No, učeći ga neko vreme jezik mi se čak i dopao. Nadam se da ću uspeti da ga još više unapredim”, kaže ovaj dvadesetosmogodišnji Novosađanin.

Želja da se usavrši mađarski napunila je i škole jezika. Saradnik škole NS-pro, Nebojša Tomić kaže:

„Pored redovnih kurseva mađarskog jezika imamo i kurs kji je intenzivniji i namenjen je onima koji žele da traže mađarsko državljanstvo.Od septembra prošle godine do decembra imali smo nekih desetak takvih grupa” objašnjava Tomić.

Prema podacima nadležnih službi broj odbijenih zahteva je ispod jedan i po odsto i reč je uglavnom o ljudima koji uopšte ne govore mađarski ili im je dokumentacija nepotpuna.

Prema važećim propisima oni imaju pravo da nakon što su popravili svoje znanje jezika i dopunili svoju dokumentaciju ponovo predaju zahtev.

Inače, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, broj Mađara u Srbiji smanjio se za približno 40.000, u odnosu na 2002. godinu: 253.899 građana izjasnilo se kao Mađari.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG