Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Položen kamen temeljac za most preko Dunava
Radovan Borović

Početak saradnje na izgradnji Mosta prijateljstva Srbije i Kine na Dunavu, koji će spajati Zemun i Borču svečano su u sredu polaganjem kamena temeljcima označili predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo.

“Ponovo ćemo premostiti najveću evropsku reku Dunav. Taj most će biti dugačak 1, 5 km, ali ukupne saobraćajnice koje će ga povezivati biće dugačke skoro 22 kilometra. A ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva koji imamo sa prijateljskom Kinom zato što će nam kineski graditelji biti parteneri u izgradnji ovog mosta”, kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je izrazio nadu da će most biti završen u planiranom roku.

“Most Zemun – Borča nosi očekivanja srpskog naroda i veliku nadu rukovodstva dve zemlje. Nadamo se inžernjerske i tehničke osobe, izvođači dve zemlje iskreno sarađuju, pažljivo dizajniraju, naučno izvode, kako bi kvalitetom i efikasnošću prve klase izgradili most Zemun-Borča, most sreće srpskog naroda i most prijateljstva srpskog i kineskog naroda”,
zaključio je Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

Takozvani kineski most vredan 170 miliona evra imaće 6 traka i biciklističke staze i povezivaće Borču i Zemun. Most je deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će biti omogućena i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

Novi most krajem 2013.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak kaže za RSE da je izgradnja mosta Borča – Zemun od izuzetnog značaja za rasterećenje saobraćaja u u Beogradu:

„Značaj ovog mosta važan. Trebalo da se uradi ne jedan nego dva mosta, preko Dunava, jer znamo u kakvom je stanju Pančevački most i kada je izgrađen. Ta veza između grada Beograda i naseljima Krnjača i Borča imaju samo jednu vezu ka Beogradu preko Pančevačkog mosta. Taj most treba da se uradi i to je dobra veza između Borče i Zemuna i taj most će biti značajan da se rasteti saobraćaj i sa pančevačkog mosta“,
kaže direktor „Puteva Srbije“.

Finansijski ugovor za izgradnju mosta biće potpisan 15. jula između Vlade Srbije i kineske Eksim banke, čime počinje da teče rok od tri godine za završetak mosta kao i rok od dve godine za izgradnju pristupnih saobraćajnica. Početak radova predviđen je za april 2011.

Šta kažu građani, koliko je za Beograd važna izgradnja ovog mosta:Ako sve bude teklo prema planu, Beograd će dobiti novi most krajem 2013. godine. Izgradnja takozvanog kineskog mosta važi za jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Beogradu i Srbiji.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG