Dostupni linkovi

Dva uslova do zahtjeva BiH za članstvo u EU


Intervju sa poljskim ambasadorom u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:39 0:00

(Video: Intervju sa ambasadorom Poljske, Sarajevo, 1. juli 2011)

Žana Kovačević

Ambasador Poljske u BiH Jerzy Chmielewski u intervjuu za RSE , na dan kada je Poljska preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, kaže kako je širenje EU stalni prioritet Poljske, neovisno o trenutnom predsjedavanju. Političku situaciju u BiH ambasador je ocijenio vrlo razočaravajućom.

RSE: Gospodine ambasadare, Poljska je upravo preuzela predsjedavanje Vijećem EU. Šta su prioretiti rada za neradnih šest mjeseci.

Chmielewski: Poljska kao primus interparis, dakle kao prva među jednakima preuzima predsjedavanje Vijećem EU nakon vrlo uspješnog predsjedavanja Mađarske. To je, zapravo, jedinstvena prilika za zemlje koje još uvijek nisu postale članice EU, kao što je BiH, da komuniciraju sa srednjoevropskim zemljama koje imaju svoja povijesna iskustva, koje imaju svoje iskustvo u pogledu evropske integracije. Što se tiče prioriteta, prioritet širenja EU je stalni prioritet Poljske neovisno o trenutnom predsjedavanju. Mi taj prioritet gledamo kroz naočare politike susjedstva, koja je jedan širi projekt Evrope. A ostali su prioriteti sigurna Evropa i istočno susjedstvo Evrope u smislu programa istočno partnerstvo koji je svojevremeno lansiran u ime Švedske i Poljske, a danas je postao projekat cijele EU.

RSE: Gospodine Chmielewski, za vas kažu da ste dobar poznavalac prilika u regionu. Na prostoru bivše Jugoslavije radili ste u više navrata. Kako danas vidite BiH u svjetlu evropskih integracija?

Chmielewski: Hvala lijepa na komplimentu. Mislim da sam dobar poznavalac, ali daleko od toga da sam izvrstan poznavalac, jer takvi jednostavno ne postoje. A što se tiče trenutnog stanja u BiH, mislim da je, vrlo otvoreno rečeno, razočaravajuće. BiH ima veliki potencijal unutar zemlje, a ima i veliki entuzijazam među
Za početak su potrebna dva uslova: formiranje efektivne vlade na središnjem, centralnom nivou i prilagođavanje Ustava BiH presudi Međunarodnog suda u Strazburu, poznati slučaj Sejdić - Finci.
građanima vezan za euroatlantsku integraciju, ne samo što se tiče EU nego što se tiče i Sjevernoatlantskog saveza. Nažalost, taj potencijal niti u jednom niti u drugom smislu nije iskorišten. Mislim da bi se tu mnogo toga moglo učiniti kako bi BiH konačno krenula sa mrtve točke u kojoj se nalazi. Ja mislim da su za početak, za prevazilaženje upravo te mrtve točke, potrebna dva uvjeta. Prvo je formiranje efektivne vlade na središnjem, centralnom nivou, a drugo je prilagođavanje Ustava BiH presudi Međunarodnog suda u Strazburu, poznati slučaj Sejdić - Finci. Ako bi se ta dva uvjeta ispunila, mislim da bismo mogli prihvatiti zahtjev BiH za članstvom, dakle taj proces bi konačno mogao da krene. A rezultat procesa ovisiće sigurno o ispunjavanju ostalih uvjeta, ali bez ta dva ne možemo govoriti o bilo kojem progresu.

Građani žele integracije

RSE: Sasvim je jasno da BiH na svom evropskom putu zaostaje za susjedima, ali gdje vidite, ipak, bh. šanse?

Chmielewski: Jeste. Hrvatska uspješno završava taj proces koji je trajao određeni niz godina. Malo ću vas podsjetiti da je i Poljska poslije aplikacije trebala proći taj mukotrpni proces prilagođavanja svoga zakonodavstva i ispunjavanja svih mogućih uvjeta za članstvo u EU. To je trajalo godinama. To se nikada ne može postići preko noći. Što se BiH tiče, istina je da zaostaje iza svoga zapadnog susjeda, a
BiH zaostaje iza svoga zapadnog susjeda, a bilo bi dobro da ne zaostaje mnogo iza svojih istočnih susjeda - jer projekat evropskog širenja, projekat ostvarivanja solunske agende mora trajati.
bilo bi dobro da ne zaostaje mnogo iza svojih istočnih susjeda - jer projekat evropskog širenja, projekat ostvarivanja solunske agende mora trajati. Bez toga Evropa nije kompletna. Ja vidim šansu u mladoj generaciji. Razgovaram sa mnogim ljudima, neovisno, i u RS i u Federaciji, i u nekim drugim prilikama i nisam do sada naišao na osobu koja nije entuzijastički opredijeljena prema euroatlantskoj integraciji. Svi zagovaraju taj proces. Ja pitam samog sebe gdje je onda taj problem, zašto je to tako - jer ljudi zagovaraju, a zemlja ne pokazuje taj napredak koji se očekuje od strane građana. To pitanje bi trebalo okrenuti i uputiti na adresu vladajućih struktura, vladajućih elita u ovoj zemlji.

RSE: Gospodine ambasadore, često se u javnim istupima međunarodnih zvaničnika naglašava kako BiH mora biti funkcionalna država kako bi bila ravnopravan partner u pregovorima sa EU. Šta funkcionalna država podrazumijeva, po vašem mišljenju?

Chmielewski: Sa moga gledišta i sa gledišta Varšave, funkcionalna država to je država koja je u stanju da pripremi dugoročni program realizacije uvjeta koji su neophodni za euroatlantsku integraciju i koja će biti u stanju da ostvari taj program, dakle koja će biti naš partner u tome dijalogu.

RSE: Kako danas ocjenjujete odnose BiH i vaše zemlje Poljske?

Chmielewski: Politički su veoma dobri. Imamo dobru komunikaciju. Bio je ministar vanjskih poslova Poljske 13. maja. Imamo ugovore o saradnji između ministarstava vanjskih poslova. Nadamo se da ćemo skoro potpisati ugovor o saradnji između ministarstava obrane. Dakle, politički veoma dobri. Što se gospodarstva tiče, mislim da je tu jedan potencijal koji bi još uvijek trebalo iskoristiti, ali prepreke su više na bh. strani. BiH za sada ne može koristiti sredstva u cjelokupnoj mjeri iz IPA programa, a ima i birokratskih prepreka, ima i nekih drugih, tako da investitori, koji broje svaki euro, veoma su oprezni u tome. Ionako mislim da ćemo ipak ići prema boljem. Što se toga tiče, ja sam optimista.
XS
SM
MD
LG