Dostupni linkovi

Nove osude poljskog zakona o abortusu nakon smrti još jedne žene


Protesti protiv zakona o abortusu u Varšavi, novembar 2021.
Protesti protiv zakona o abortusu u Varšavi, novembar 2021.

Aktivisti za ljudska prava okrivili su novi poljski zakon o restrikcijama abortusa nakon smrti još jedne trudnice.

Porodica 37-godišnjakinje, identifikovane kao Agnieszka T. kažu da je ona umrla od sepse povezane sa bolešću fetusa.

Agnieszka T. došla je u bolnicu sa bolovima u stomaku, nosila je blizance, rekla je njena porodica, prenosi agencija AFP. Dodali su da je jedna nerođena beba je umrla 23. decembra, ali doktori nisu ništa poduzimali jer su čekali da vide da li mogu da sačuvaju drugu nerođenu bebu.

"Ekstrakcija mrtvog fetusa nije dozvoljena jer to strogi poljski zakon zabranjuje", napisali su na Facebooku.

"(Doktori) su čekali da se stabilizuju vitalne funkcije drugog blizanca sami od sebe, osam dana."

Drugi fetus je umro 31. decembra zbog "pobačaja" dok je žena ostala u bolnici u Czestochowa. Preminula je u utorak, 25. januara.

Poljske sudske vlasti kažu da ispituju slučaj preminule kako bi se utvrdilo da li je medicinsko osoblje odgovorno jer su je izložili nepotrebnom riziku.

Njena porodica sumnja da je umrla od posljedica septičnog šoka, ali bolnica u saopštenju objavljenom u srijedu 26. januara nije navela uzrok smrti.

"Ovo je dokaz činjenice da sadašnja vlast ima krvave ruke", rekla je ženina porodica u saopštenju na Facebooku. Porodica je takođe prenijela uznemirujuće snimke Agnieszke u lošem zdravstvenom stanju neposredno prije nego što je umrla.

Nakon prekida trudnoće bolničko osoblje pozvalo je sveštenika da obavi sahranu za blizance, rekla je Agnieszkina porodica.

Njena smrt uslijedila je nakon smrti žene poznate kao Izabela u septembru prošle godine, koja je umrla pošto joj je uskraćena ljekarska intervencija u 22. sedmici trudnoće. Porodica tvrdi da je 30-godišnjakinji odbijen zahvat abortusa ili carski rez i da se bolnica pozivala na zakone o abortusu u zemlji. Istraga je utvrdila da je Izabelina smrt uzrokovana "nesavjesnošću ljekara", a bolnica je kažnjena.

Poljska je prošle godine kontroverzno izmijenila svoje zakonodavstvo o abortusu, što je izazvalo masovne proteste.

Ustavni sud zemlje presudio je da su abortusi zbog bolesti fetusa "neustavni", pored već postojećeg restriktivnog zakonodavstva.

U Poljskoj su sada zabranjeni svi zahvati abortusa, osim u slučajevima silovanja i incesta ili kada se smatra da je život ili zdravlje majke ugroženo.

Poljska konzervativna vlada kaže da je zabrana neophodna kako bi se spriječilo ono što naziva "eugeničnim abortusima". Međutim, aktivisti kažu da novi zakon žene prisiljava na neželjenu trudnoću.

Amnesty International, Human Rights Watch, Svjetska organizacija protiv mučenja i nekoliko drugih nevladinih organizacija objavili su u srijedu (26. januar) zajedničko saopštenje u kojem osuđuju zakon.

Zakon je "imao razarajući uticaj na živote žena", kažu nevladine organizacije.

"Presuda je povećala ekstremne prepreke sa kojima se suočavaju žene koje traže pristup abortusu i imala tragične posljedice za mnoge od njih i njihove porodice."

Izvor: AFP, The Guardian

XS
SM
MD
LG