Dostupni linkovi

Poljska upozorava da Wagner želi destabilizaciju istočnog krila NATO-a


Premijer Poljske Mateusz Morawiecki, 18.jul 2023. Foto: Emmanuel Dunand/ AFP
Premijer Poljske Mateusz Morawiecki, 18.jul 2023. Foto: Emmanuel Dunand/ AFP

Poljska je upozorila da sve veće prisustvo ruske plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji ima za cilj destabilizaciju istočnog krila NATO-a, usred rata u Ukrajini.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je, govoreći nakon sastanka s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom 3. avgusta, rekao da saveznici u NATO-u moraju povećati budnost, jer je vjerovatnoća provokacija i dalje veoma visoka.

Morawiecki je to izjavio dva dana nakon što su dva bjeloruska vojna helikoptera koja su izvodila vježbe u blizini granice, nakratko narušila vazdušni prostor Poljske.

Bjelorusko ministarstvo odbrane je to negiralo, optužujući Varšavu za "izmišljotine".

"Moramo biti svjesni da će broj provokacija rasti, grupa Wagner je izuzetno opasna i oni se prebacuju na istočni bok kako bi ga destabilizovali ", rekao je Morawiecki.

Hiljade plaćenika Wagnera stigle su u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune te grupe u Rusiji, a bjelorusko Ministarstvo odbrane je 30.jula saopštilo da je Wagner počeo obuku djelova njihove vojske.

Morawiecki i Nauseda sastali su se u poljskom pograničnom gradu Suwalki, koji se nalazi na onome što je sada Suwalki koridor - 80 kilometara dugom potezu koji je jedina kopnena veza NATO-a sa svojim baltičkim članicama Litvanijom, Letonijom i Estonijom.

U Ukrajini je nekoliko osoba ranjeno, od kojih jedna teško, u ruskom granatiranju grada Hersona na jugu zemlje, saopštile su lokalne vlasti 3. avgusta, ubrzo nakon što je Rusija drugi dan zaredom pokrenula novi talas napada dronom na Kijev.

XS
SM
MD
LG