Dostupni linkovi

Poljska jača infrastrukturu kako bi pomogla ukrajinski izvoz žita


Rusko vojno vozilo u nekadašnjim poljima žita u Ukrajini, u regionu Černihiv, 24. maj 2022.

Poljska će poboljšati svoju transportnu infrastrukturu kako bi olakšala izvoz žitarica i drugih ključnih proizvoda iz susedne Ukrajine koja je ograničena invazijom Rusije, izjavio je u sredu, 1. juna poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Preneto je da je Moravjecki to rekao u ukrajinskom gradu Borodjanka, blizu Kijeva, koji je teško oštećen ruskim granatiranjem, gde je prisustvovao montiranju kontejnera za stanovanje koje je obezbedila Poljska za ljude koji su zbog rata ostali bez domova, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

On je rekao da Poljska radi na proširenju svoje transportne infrastrukture i kapaciteta protoka kako bi olakšala izvoz miliona tona ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u svet, i da u tu svrhu dobija sredstva Evropske unije, čija je članica.

Moravjecki je rekao da se zemlje Severne Afrike i Bliskog istoka u velikoj meri oslanjaju na ukrajinsko žito i da bi mogle da se suoče sa prehrambenom krizom ukoliko izvoz stane.

Poljska je trenutno ključni put za ukrajinski izvoz, ali granice su "uska grla", a ima i drugih teškoća koje ograničavaju protok robe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG