Dostupni linkovi

Poljska i Litvanija podržale Ukrajinu, ’bez ustupaka’ Rusiji


Vežbe ruskih snaga u oblasti Nižni Novgorod, septembar 2021.
Vežbe ruskih snaga u oblasti Nižni Novgorod, septembar 2021.

Poljska i Litvanija pridružile su se Ukrajini u pozivu na jače sankcije Rusiji, a poljski predsednik Andžej Duda je rekao da se „mora učiniti sve“ da se spreči potencijalna ruska vojna agresija protiv Ukrajine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka 20. decembra u selu Huta na zapadu Ukrajine, predsednici Litvanije, Ukrajine i Poljske „pozvali su međunarodnu zajednicu da pojača sankcije Ruskoj Federaciji zbog njene tekuće agresije na Ukrajinu i još jednom pozvali Kremlj da deeskalira situaciju povlačenjem svojih trupa sa ukrajinskih granica i privremeno okupiranih teritorija.”

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Trilateralni samit, koji je bio deo regionalnog foruma Lublinskog trougla, održava se u trenutku kada Kijev i njegove zapadne pristalice optužuju Rusiju za gomilanje oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom kao mogući uvod za invaziju već sledećeg meseca.

Evropska unija je uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji zbog nezakonite aneksije ukrajinskog regiona Krim u martu 2014, kao i podrške Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini u sukobu koji je u toku u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 13.200 ljudi. Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je „apsolutno protiv bilo kakve politike ustupaka Rusiji“.

„Apsolutno je nepoželjno popustiti takvom ultimatumu, takvoj uceni“, dodao je on. „Naš zajednički zadatak je da otklonimo pretnju koju predstavlja Rusija i odbranimo Evropu od njene agresivne politike“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok je njegov litvanski kolega Gitanas Nauseda rekao je da su bilo kakvi pokušaji Rusije da povuče „crvene linije“ „neprihvatljivi u Evropi u 21. veku“.

Blok je pozvao Rusiju da deeskalira trenutnu situaciju i uključi se u obnovljene diplomatske napore umesto sukoba, zapretivši snažnim novim sankcijama u koordinaciji sa Britanijom i Sjedinjenim Državama ako dođe do bilo kakvog napada.

Rusija poriče da planira da pokrene ofanzivu iznevši niz zahteva protiv eventualnog članstva Ukrajine u NATO-u i aktivnostima alijanse u blizini njene zapadne granice.

XS
SM
MD
LG