Dostupni linkovi

Hiljade domaćinstava u Poljskoj i Češkoj bez struje zbog nevremena


Ilustrativna fotografija

U nevremenu uz vetar orkanske jačine koje je u subotu uveče zahvatilo Poljsku i Češku jedan Poljak je poginuo, a stotine hiljada u Poljskoj i desetine hiljada domaćinstava u Češkoj su bez struje.

U Tlučevu blizu luke Gdinja na Baltiku na severu Poljske poginula je jedna osoba kada se na automobil srušilo drvo, saopštila je lokalna vatrogasna straža.

"Do 6.00 jutros vatrogasci su izlazili na teren preko 4.000 puta da uklanjaju štete od orkanskog vetra, od toga 1.600 intervencija je bilo u subotu. Najviše prijava dolazilo je iz severnih vojvodstava na Baltičkom moru i centralnog
Velikopoljskog vojvodstva", kazao je portparol glavnog komandanta Državne vatrogasne straže Karol Kježkovski.

Zbog havarija na električnoj mreži usled jakog vetra u Poljskoj je bez struje nekoliko stotina hiljada domaćinstava, najviše u Zapadnoj Pomeraniji na severu Poljske gde prema saopštenju Centra za bezbednostpri poljskoj vladi 110.000 domaćinstava nema struju.

Poljski Hidrometorološki zavod predviđa da će Poljacima vetar sa udarima od 120 do 130 kilometara na sat zagorčavati život i komplikovati saobraćaj i danas.

Jak vetar je u susednoj Češkoj, ali samo na vrhu Snježka u lancu Krkonoše na severozapadu Češke dostiže brzinu od 188 kilometara na sat. Zbog prekida vodova i havarija električne mreže u Češkoj je bez struje 31.000 domaćinstava.

Zbog stabala i grana popadalih na pruge Češke železnice obustavile su saobraćaj na više lokalnih linija.

XS
SM
MD
LG