Dostupni linkovi

Poljska privela aktiviste zbog pokušaja rušenja ograde na granici s Bjelorusijom


Poljski graničari na granici s Bjelorusijom, 20. avgust, 2021.

Poljska je privela 13 aktivista koji su pokušali da unište dio ograde uz granicu s Bjelorusijom koja je podignuta kako bi se spriječio prelazak ilegalnih migranata, javio je Bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa .

Poljska granična služba izjavila je kasno 29. avgusta da se među osumnjičenima nalaze 12 poljskih državljana i jedan državljanin Nizozemske.

Članica Evropske unije Poljska - zajedno s Litvanijom - posljednjih je sedmica doživjela porast migranata koji stižu preko njene granice s Bjelorusijom. Zvaničnici kažu da migrantima pomaže autoritarni vođa Bjelorusije, Aleksandar Lukašanko, u znak odmazde zbog sankcija uvedenih zbog suzbijanja prodemokratskog pokret zemlje nakon spornih predsjedničkih izbora u avgustu 2020.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski nazvao je pokušaj aktivista da sruše ogradu "apsolutno neprihvatljivim", dodajući kako će se svi počinitelji suočiti s punim kaznenim progonom.

"Na takve postupke ćemo reagovati s punom odlučnošću", napisao je Kaminski 29. avgusta na Twitteru.

Minsk je optužen za slanje migranata iz Iraka, Afganistana i drugih mjesta preko granice u "hibridnom ratu" kako bi se stvorila nestabilnost među 27 država članica EU.

Kao odgovor, Poljska je nedavno podigla ogradu od bodljikave žice i rekla je da planira izgraditi zid visok 2,5 metra uz granicu s Bjelorusijom.

Kriza je prošle sedmice dostigla novi nivo kada je Poljska optužila bjeloruske vlasti da ne dopuštaju isporuku humanitarne pomoći grupi od 30-ak migranata zaustavljenih na granici između dvije zemlje.

Poljski i bjeloruski graničari čuvaju grupu migranata, uglavnom iz Afganistana i Iraka, zarobljenu na malom području na granici, jer obje zemlje izbjegavaju da preuzmu odgovornost za njih.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG