Dostupni linkovi

Protestovali poljoprivrednici u Banjaluci jer nisu dobili podsticaje


Protest poljoprivrednika u Banjaluci, 31. decembar 2023.
Protest poljoprivrednika u Banjaluci, 31. decembar 2023.

Poljoprivredni proizvođači sa područja Banjaluke 31. decembra su protestovali ispred Gradske uprave jer im nisu isplaćeni podsticaji u ovoj godini.

Poljoprivrednici su traktorima došli do zgrade Gradske uprave, zahtijevajući od nadležnih hitnu isplatu onoga što im pripada da bi mogli nastaviti da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Mario Miletić iz sela Kola kaže da je zbog kupovine novog traktora morao podići kredit i da su mu obećani podsticaji neophodni, te je pozvao i vlast i opoziciju da nađu adekvatno rješenje za trenutnu situaciju.

"Prošla godina je redovno isplaćena što se tiče podsticaja. Proizvodnja nam je maksimalno ugrožena, ne samo zbog neisplaćenih podsticaja", rekao je Miletić novinarima, prenosi Srna.

Protest poljoprivrednika u Banjaluci, 31. decembar 2023.
Protest poljoprivrednika u Banjaluci, 31. decembar 2023.

Manojlo Dojčinović iz Bronzanog Majdana smatra da bi trebalo da bude sazvana sjednica na kojoj bi bio usvojen rebalans budžeta za ovu godinu, čime bi bili riješeni problemi u vezi sa isplatom poljoprivrednih podsticaja.

Banjalučanin Slavko Suvajac rekao je da nije poljoprivrednik, ali da je došao da podrži ovu populaciju jer njihova potraživanja od 1,3 miliona konvertibilnih maraka (oko 650.000 eura) nisu ništa u poređenju sa nenamjenskim trošenjem više od deset miliona KM iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik Banjaluke Drasko Stanivuković je tražio rebalans budžeta za isplatu podsticaja, ali skupštinska većina predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbija da sazove sjednicu Skupštine, tvrdeći da je Stanivuković nezakonito trošio budžetska sredstva zbog čega i nisu isplaći podsticaji.

XS
SM
MD
LG