Dostupni linkovi

Poljoprivrednici na ivici propasti: Traktorske blokade zbog kartela


Ratari iz Banata i Srema ponovo su zapretili vlasti blokadom puteva u Vojvodini zbog lošeg stanja u poljoprivredi. Nezadovoljni cenama suncokreta i žitarica za početak su na dva sata zaustavili saobraćaj na putu Pančevo-Beograd.

Više od stotinu traktora parkirano je oko jedne od glavnih rakrsnica na ulazu u Pančevo gde su nezadovoljni zemljoradnici blokirali put ka Beogradu. Ratare iz Dolova, Novog Sela, Omoljice, Ivanova, Brestovca, policija je tu zaustavila kada su se uputili na protest ispred zgrade vlade u Beogradu.

Nakon noći provedene na tri pančevačke lokacije paori su u podne privremeno sprečili saobraćaj duž puta Pančevo-Beograd, a sve vreme budno ih je motrila policija opremljena kacigama, štitovima, dugim pendrecima, i drugim rekvizitima za razbijanje demonstracija.

Radiša Brajović, poljoprivrednik iz Banatskog Brestovca, rekao je za RSE da protest protiče mirno.

"Nema nikakvih incidenata. Mi smo na jednoj strani, policija je na drugoj, i niko nikome ne prilazi. Još nam stižu neki sa traktorima koji su blokirani u Bavaništu. Ovde propuštamo hitnu pomoć, vatrogasce i sva vozila sa prioritetom. Do dva sata posle podne bila nam je ova prva blokada, a za dalje ćemo videti... Nećemo ništa raditi na silu, ići ćemo mirnim putem jer ovo nisu nasilni protesti", rekao nam je Brajović.

Kako se moglo videti na licu mesta, policija je u prepodnevnim satima popisivala registarske oznake traktora koji su na protest u Pančevu dovezeni iz svih krajeva Banata, dok su ratari to mirno posmatrali i na obližnjoj benzinskoj pumpi usaglašavali zahteve koje će predati vlasti u Beogradu.

U četvrtak ujutro se delegacija zemljoradnika uputila ka glavnom gradu gde je Vladi ispostavila zahteve: otkupna cena suncokreta 45 dinara, pšenice 20, kukuruza 18.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Direktan link

Poljoprivrednici su blokirali i uljare u Zrenjaninu i Novoj Crnji, kao i mlinarsku kompaniju"Fidelinka" u Subotici, tražeći od države da razbije kartele koji dogovaraju otkupne cene poljoprivrednih proizvoda i da sankcioniše monopoliste.

Prvi odgovor koji je stigao od države je da ona ne može da određuje cene ali da je Ministarstvo poljoprivrede spremno da pruži pomoć zemljoradnicima.

Tokom blokade kod Pančeva ka Beogradu se putovalo starim putem dok su ratari u protestu očekivali da im se priključe i kolege iz Bavaništa, Kovina, Deliblata i Crepaje. Na nekoliko lokacija u Pančevu ukupno je bilo više od 200 traktora, a i loše stanje mnogih od tih mašina pokazalo je zašto su ratari u protestu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link

Paori su objavili da o problemima žele da razgovaraju sa najvišim predstavnicima vlasti, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Zoran Sefkerinac, lider nezadvoljnih zemljoradnika, izjavio je za RSE da će, po svemu sudeći, protest potrajati:

"Verovatno ćemo doneti odluku da bude blokada puta svaka dva sata. Znači, blokada a onda po jedan sat da se pušta saobraćaj. I čekaćemo ovde da se javi neko iz vlade. Još nas niko nije zvao. Protesti će trajati do ispunjenja naših zahteva", poručio je Sefkerinac.
XS
SM
MD
LG