Dostupni linkovi

Protest čeških poljoprivrednika u Pragu


Protest poljoprivrednika u češkoj prijestolnici, 19. februara 2024.
Protest poljoprivrednika u češkoj prijestolnici, 19. februara 2024.

Poljoprivrednici na oko 500 traktora, kamiona i drugih poljoprivrednih mašina stigli su u ponedjeljak pred češko Ministarstvo poljoprivrede u Pragu protestirajući protiv rastućih troškova i strogih evropskih ekoloških propisa.

Iako su mnoge ulice bile blokirane u centru grada, veliki prometni kaos je izbjegnut jer su vlasti unaprijed upozorile putnike da na posao putuju javnim prijevozom, a ne vlastitim vozilima.

Protestna akcija usmjerena je protiv vodećeg evropskog Green Deala, kojim se cilja postići klimatska neutralnost u EU do 2050. godine.

Poljoprivrednici smatraju da su pravila povezana s tom inicijativom previše opterećujuća te da se od njih traži previše, podsjeća DPA.

Osim toga, protestiraju i zbog vlade premijera Petra Fiale, za koju smatraju da bi trebala smanjiti birokraciju i davati više subvencija.

Na protestu su vidljivi brojni transparenti, na kojima je među ostalim pisalo "Spasimo umiruću poljoprivredu" i "Zaustavimo birokratski teror".

Češki ministar poljoprivrede Marek Vyborny rekao je novinskoj agenciji CTK da je više bio za opciju održavanja pregovora za okruglim stolom umjesto protesta koji su paralizirali Prag.

Također, optužio je poljoprivrednike da imaju političku agendu.

Češkoj vladi, koja se sastoji od pet stranaka, u posljednje vrijeme pada popularnost.

Prema nedavnoj anketi firme za istraživanje javnog mnijenja STEM, najveća opozicijska stranka, ona bivšeg populističkog premijera Andreja Babiša, ANO dobila bi 33,4 posto glasova da se danas održe parlamentarni izbori.

Fialinov ODS dobio bi 13,2 posto, a koalicijski partneri Piratska stranka 11,3 posto.

Demokršćanska stranka ministra poljoprivrede Vybornyja ne bi uspjela dosegnuti ni granicu od pet posto za ulazak u parlament.

XS
SM
MD
LG