Dostupni linkovi

Nakon što Vlada Federacije BiH u ponedjeljak do 11 sati nije počela sa isplatom poljoprivrednih poticaja za 2014. godinu, poljoprivrednici iz Posavskog kantona, kao što su ranije najavili, svojim traktorima blokirali su granični prijelaz Orašje i glavne putne pravce u Domaljevcu i Odžaku.

Blizu 200 poljoprivrednika, članova Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije Posavske, sa 150 traktora, blokirali su u ponedjeljak granični prijelaz Orašje i magistralnu cestu Županja-Sarajevo.

Sa po pedesetak traktora blokirane su i ceste Domaljevac-Šamac i Modriča-Odžak.

„Danas u 11 sati blokirali smo granični prijelaz Orašje. Isto tako, blokirana je prometnica Domaljevac-Šamac i prometnica Odžak-Modriča. Na nama je da čekamo potez Vlade, da vidimo šta će uraditi. Oni su obaviješteni o svim našim potezima i svim našim zahtjevima“, kaže predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije Posavske Vidan Grgić.

Nezadovoljni poljoprivrednici prema Vladi Federacije uputili su svoja četiri zahtjeva.

„Tražimo hitnu isplatu poticaja za 2014. godinu, isplatu poticaja za 2012. godinu, gdje je ostao dug od nekih 500.000 maraka, izmjenu i dopunu programa koji je direktno štetan za Županiju Posavsku, gdje su nam za 30 posto umanjeni poticaji. S obzirom na to da smo bili poplavljeni, smatramo da bi nam trebalo još i pomoći, a ne nas gurati u veću dubiozu. I još tražimo da se počnu rješavati odštetni zahtjevi za poplavljene.“

Poljoprivrednici ističu da kroz blokadu mogu proći samo vozila Hitne pomoći, vatrogasci i policija, ali i kolona vozila sa svatovima. Na blokadi ostaju do početka implementacije traženih zahtjeva.

  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG