Dostupni linkovi

Građani na ulicama, poljoprivrednici na granici

  • RSE

U BiH i u ponedjeljak, 10. marta, održavaju se protesti u nekoliko gradova. Jednomjesečni pritvor određen je osobama koje su osumnjičene za paljenje zgrade Predsjedništva BiH i prostorija Arhiva BiH. Uz građanske proteste, poljoprivrednici su traktorima blokirali granični prijelaz Orašje-Županja, jer im nisu isplaćeni poticaji ni za 2012. ni za 2013. godinu.

Sud Bosne i Hercegovine, na prijedlog državnog Tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor Salemu Hatiboviću (1959.) i Nihadu Trnki (1992.) osumnjičenima za krivično djelo terorizma.

U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, Hatibović i Trnka su identifikovani kao osobe koje su 7. februara vršile paljenje zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH, neke okolne objekte kao i više vozila.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni Hatibović svojim automobilom dovezao naftne derivate i zapaljive smjese, tzv. "molotovljeve koktele", kojima je izvršeno paljenje državnih institucija BiH.

Rješenje o određivanju mjere pritvora doneseno je zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Zahtjevi plenuma građana konačno daju rezultate - Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli u ponedjeljak je zvanično postao novi mandatar Vlade Tuzlanskog kantona. Od njega se očekuje da predloži sastav Vlade, ali i objavi konkretan prijedlog rada. Umihanić je za naš program izjavio:

“Mi ćemo uraditi strategiju razvoja TZ kantona, nastojaćemo da donesemo izmijenjeni zakon o Vladi i ministarstvima kako bi smanajili broj ministarstava i broj zaposlenih u javnoj administraciji.“

Odluka o novom mandataru donesena je na sastanku predsjednika i zamjenika Kantonalne Skupštine, a na osnovu prijedloga stranaka, nezavisnih kandidata, članova udruženja nezaposlenih osoba i mnogih drugih. Za ovaj prijedlog bila su 34 zastupnika u Skupštini TK.

Oko 50 građana okupilo se u Sarajevu ponovo u ponedjeljak, policija im nije dozvolila da blokiraju saobraćajnicu te su na trotoaru kod Predsjedništva BiH skandirali i stvarali buku pištaljkama.

Radnici mostarskog Aluminija održali su petnaestominutni protest da bi ukazali na tešku situaciji u ovoj kompaniji.

Protest, pod nazivom "Minut do 12", održan je ispred glavnog ulaza Aluminija. Jedan od radnika kaže između ostalog da uz sadašnju cijenu struje za Aluminij Vlada rizikuje gašenje proizvodnje.

''Prvenstveno da nam smanje cijenu struje. Nije nam jasno zašto neće tamo gdje oni imaju vlasništvo poduzeća od 44 posto da spuste cijenu, a znamo da neka privatna poduzeća dobijaju tu manju cijenu struje, pa m i nije jasno da li smo mi u Federaciji i zašto je to tako.''

Sindikat Aluminija je prošle sedmice poslao pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru enegetike, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju u kojem upozorava na tešku situaciju u kompaniji i traži da Vlada počne realizovati sporazum dajući subvencije za proizvodnju aluminijuma i omogućavanjem povoljnije cijene energije.

Pored radnika Aluminija i građani Mostara protestvovali su na Španskom trgu.

U Zenici se okupilo više od 300 građana. Organizovali su protestnu šetnju do glavne raskrsnice gdje je planirana 15- tominutna blokada saobraćaj.

Osim građanskih protesta, u ponedjeljak je više stotina poljoprivrednika traktorima blokiralo granični prijelaz Orašje-Županja, a prometovati mogu samo hitni slučajevi i autobusi na redovnoj međunarodnoj liniji.

Od Vlade Federacije BiH traže isplatu poticaja iz 2012. godine u iznosu od oko 500.000 KM i poticaja za 2013. godinu u iznosu oko 4 miliona KM.

Jedan od poljoprivrednika Marko Blažanović kaže da neće odustati.

''Nećemo odavde ići dok nam se pare ne isplate. Jer sjetva pšenice čeka. Trebamo sijat', nemamo čime. Nama jedino što ostaje to su ti poticaji i s njima želimo dalje proizvodit, ali oni ne žele da mi proizvodimo. Kako ih nije Boga strah.''

(FOTOGALERIJA: Protest poljoprivrednika)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG