Dostupni linkovi

Poljoprivrednici BiH na gubitku zbog neodgovorne vlasti


Jedan u nizu protesta poljoprivrednika u BiH
Jedan u nizu protesta poljoprivrednika u BiH
Evropska unija suspendovala je dva projekta namijenjena poljoprivredi u Bosni i Hercegovini, a ako se uslovi ne ispune, bit će propuštene i druge prilike za dobijanje nepovratnih sredstava iz fondava pretpristupne pomoći. Zbog toga trpe poljoprivrednici, a ne političari, koji su među njih unijeli zrno razdora. Zato su se poljoprivrednici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, bez obzira na entitetsku i nacionalnu pripadnost, ujedinili u Uniju poljoprivrednika BiH. Predsjednik Unije Drago Knežević:

„Poljoprivrednici ne smiju biti taoci, niti političkih lidera, niti ovdje pojedinih stranaka. Mi čekamo na taj pristupni ugovor već dvanaest godina. Čekaćemo još sto dvadeset godina kako oni rade. Propalo je zbog naše nakaradne vlade koja je sad trenutno. U ovoj strukturi to se ne može nazvati vladom. To je vlada koja radi samo za sebe.“

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zapadnohercegovačkog kantona Drago Perić kaže da su poljoprivrednici s područja cijele Bosne i Hercegovine nezadovoljni radom institucija Federacije BiH i Republike Srpske. Kažu da ih te administrativne granice više ne zanimaju.

„Mi poljoprivrednici sa područja cijele BiH nezadovoljni smo radom institucija, kako Federacije tako i Republike Srpske. Nisu više poljoprivrednici nepismeni. Mi, bh. poljoprivrednici i fondovi nismo dobili ni marke od Evropske unije.“

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Slavko Inić naglasio je da je Bosna i Hercegovina ovakvim ponašanjem političara do sada izgubila 325 miliona eura za razvoj poljoprivrede.

„Bosna i Hercegovina, nažalost, ostala je među zadnjima. Tome ide u prilog još jedna činjenica – da smo izgubili dvanaest godina, da smo izgubili 325,000.000 eura nepovratnih sredstava, što je jako bitno da naglasimo našim poljoprivrednicima, jer to nisu kreditna zaduženja, i da je to ovom politikom izgubljeno. Pokušavamo našim poljoprivrednicima ovom Unijom da kažemo i dokažemo da nije sve onako kako političari objašnjavaju. Razdijeljenost, nažalost, ne ide nikome u prilog. Formiranje zajedničkog ministarstva je zahtjev Evropske unije. Zahtjev Evropske unije je i jedinstven platni promet, jedinstven sistem plaćanja. Kod naših političara, to sam danas čuo, to pravdaju time što se boje da će ostati više u Federaciji nego u Republici Srpskoj ili Distriktu Brčko. U prilog tome ja vam samo govorim da mi imamo sistem PDV-a i da ćemo po istom sistemu ta sredstva dobivati i raspodjeljivati. Ne mogu da se složim s tim da će neko biti zakinut.“

U Uniji poljoprivrednika kažu da će se boriti za uspostvaljanje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou. Traže i uspostavu neophodnih institucija kako bi sredstva iz evropskih fondova bila dostupna bh. poljoprivrednicima. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo Kadrija Tahmaz:

„Jednostavno, političari ne žele jedinstveno ministarstvo poljoprivrede iz razloga što su iscjepkali i uveli razne manipulante, i odvlače sredstva u svoje džepove umjesto u poljoprivredu. Ovo smo riješili da formiramo i tražićemo uporno da se formira ministarstvo na nivou države koje će zastupati sve poljoprivrednike, bez razlike odakle su, ko su i šta su po nacionalnoj strukturi i entitetskoj pripadnosti.“

U okviru IPA 1 fonda Bosna i Hercegovina je imala rezervisano više od 320 miliona eura koji su propali jer nije formirana IPARD struktura (IPARD - novi pretpristupni program Europske unije) s jednom platnom agencijom i jednim upravljačkim tijelom, niti je izrađena strategija ruralnog razvoja na državnom nivou.

Ukoliko se ubrzo ne uspostave neophodne strukture, Bosna i Hercegovina neće moći iskoristiti ni sredstva iz IPA 2 fonda, koja su duplo veća nego u IPA 1.
XS
SM
MD
LG