Dostupni linkovi

Politizacija ključni problem pravosuđa BiH


Simbol pravde
Simbol pravde
Transparency International BiH krajem 2012. godine prezentirao je studiju u kojoj se kao problemi domaćeg pravosuđa navode politizacija, zaostali slučajevi, način financiranja i neprocesuiranje korupcije visokopozicioniranih dužnosnika. Pravni stručanjaci, predstavnici nevladinog sektora i međunarodne zajednice sa kojima smo razgovarali mišljenja su da će se ti pritisci nastaviti i u 2013. godini.

Također isitču da je neovisno i nepristrasno pravosuđe jedno od osnovnih ljudskih prava u demokratskim državama i javnost u BiH ne smije dopustiti da se ono stavi pod politički uticaj.

Posljednji dogovor lidera SNSD-a i SDP BiH da sudije i tužitelje na svim razinama u BiH umjesto Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća bira Parlament, u protekloj godini naišao je na brojne osude kako pravih stručnjaka, tako nevladinog sektora i međunarodne zajednice. Ovaj prijedlog okarakteriziran je kao pokušaj politizacije domaćeg pravosuđa, što je neprihvatljivo za demokratske države. Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH još jednom je upozorio kakve posljedice može donijeti pomenuti dogovor:

„Smatramo da to dovodi do politizacije na svim nivoima rada tužilaštava. Bez efikasnog tužilaštava nemate ništa od rada sudstva jer jednostavno nema ko da dostavlja predmete.“

Pomenuti dogovor stopirat će i dogovorene reforme u okviru strukturalnog dijaloga, koji je trebao bh. pravosuđe uskladiti sa europskim standardima. Đikić se nada će domaći političari odustati od ovog dogovora i krenuti putem prakse koju imaju zemlje EU:

„Mi se iskreno nadamo da će u okviru šestorke doći do poboljšanja svijesti da ne mogu upravljati svim u ovoj državi, nego da neke institucije moraju biti nezavisne - jer u protivnom imaćemo totalnu simbiozu sve tri grane vlasti, tj. izvršne, zakonodavne i sudske, što nas vodi prema Sjevernoj Koreji, a ne prema EU.“

Prijedlog SNSD-a i SDP-a BiH osudilia je i većina pravnih stručanjaka. Praksa da sudije i tužitelje bira parlament vrlo rijetko zastupeljna u svijetu.

„Ne možemo mi dozvoliti da sad neki kantonalni parlament i neki parlamenti na nivou entiteta ili na nivou BiH biraju tužioce itd. Mislim da onda neće biti dobro“, smatra predsjednik Vrhovnog suda RS Želimir Barić.

Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH kaže:

„Smisao tog njihovog sporazuma je da politika bira glavnog tužioca, a da je on sa neke liste podobnih ili kvalitetnih itd., a da jedan čovjeka umjesto VSTV-a, glavni tužilac kojeg bira politika, bira ostale tužioce. Mi smatramo da bi to bilo vraćanje na stvari koje smo nekad davno prevazišli.“

Srđan Dizdarević
Srđan Dizdarević
Srđan Dizdarević, dugogodišnji aktivista u okviru ljudskih prava u BiH, mišljenja je da će se politički pristici na rad neovisnog pravosuđa nastaviti i u 2013. godini. To se uklapa u scenariji snaženja autoritarnih režima, što svakako treba spriječiti, kaže Dizdarević:

„Ja vjerujem da s jedne strane javno mnijenje u BiH, zatim profesionalci – sudije, tužioci i pravnici, i s treće strane međunarodna zajednica, koja također mora da bude interpretator onoga što su evropske vrijednosti – dakle ta tri faktora zajedno bi sigurno mogla da stanu ukraj ovim autoritarnim tendencijama i ovim anticivilizacijskim tendencijama u biti.“

Jako je važno da i sami političari shvate da pravac u kojem su krenuli ne vodi nikamo, ističe Snježana Ivandić Ninković, direktorica Asocijacije za demokratske inicijative. U tom smislu treba u očekivati prekretnicu u 2013. godini:

„Mislim da će 2013. godina u kojoj će biti napisana nova strategija za reformu sektora pravde u BiH biti ključna za institucije, ali i za organizacije civilnog društva koje zastupaju interese građana, te se moramo potruditi da u tom procesu budemo partneri vlastima i institucijama kako bismo na najbolji način iznašli mogućnosti da ta strategija nudi optimum onoga što je potrebno jednoj zemlji kao što je BiH.“

Pored politizacije, kao manjkavost bh. pravosuđa navedeno je i problematično financiranje iz 14 različitih proračuna, čiji su kapaciteti i financijski resursi nepouzdani i nejedanko raspoređeni.

***********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG