Dostupni linkovi

Politika stavlja ključ u državni trezor


Sjedište institucija BiH u Sarajevu
Sjedište institucija BiH u Sarajevu
Evropska unija u Bosni i Hercegovina odlučila je uzeti stvar u ruke i pokušati do kraja decembra ubijediti domaće političare da usvoje budžet države za ovu i narednu godinu.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik Unije u BiH, sazvao je u Sarajevu sastanak sa državnim i entitetskim ministrima finansija kako početkom 2012. ne bi došlo u pitanje finansiranje državnih i entitetskih institucija.

Nakon sastanka, Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je izjavio:

„Razgovarali smo o mogućnostima postizanja dogovora vezano za okvir budžeta i bužet za narednu godinu. Čule su se različite, dosta interesantne ideje koje znače približavanje stavova.“

Pitanje budžeta i finansiranja državnih institucija u Bosni i Hercegovinu se godinu dana politizira, zbog čega je na snazi privremeno finansiranje, i to na osnovu budžeta iz 2009.

S obzirom da političkog dogovora o tome nije bilo, iz državnog Ministarstava finansija i trezora je upozoreno da će, bez budžeta, od 1. januara sva izdvajanja za državne i entitetske institucije, uključujući i plate, biti obustavljena.

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
„Ako BiH ne bude imala bužet do 1. januara, ide ključ u trezor“, kaže Fuad Kasumović, zamjenik ministra.

No, jedan dio države ne shvata ozbiljno problem nepostojanja budžeta. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, navodi da je za takvo finansiranje državnih institucija u kojem neće biti izdvajanja za penzionisane pripadnike Oružanih snaga BiH i Fonda za povratak.

Upravo ove dvije oblasti su bile kamen spoticanja neusvajanja budžeta u državnom Parlamentu, jer su se tome protivili predstavnici iz Republike Srpske. S obzirom na sve češće najave kako će na kraju budžet nametnuti visoki predstavnik, Dodik o tome kaže:

„To će izazvati dramatične promjene. Učini li to visoki predstavnik, mi ćemo definitivno svako ugrožavanje našeg fiskalnog sistema braniti odlučno, a to podrazumijeva donošenje određenih odluka i zakona na nipovu parlamenta RS, prije svega ukidanje saglasnosti o odluci za indirektne poreze i formiranje službe za potrebe RS.“

Predsjedništvo BiH kao ovlašteni predlagač državnog budžeta, nakon što ga je prije nekoliko mjeseci uputio u parlamentarnu proceduru, oglašavalo se tek toliko da saopšti kako novi budžet neće predlagati sve dok se o njemu političari ne dogovore.

Političarima situacija odgovara

Istovremeno, ni parlamentarne komisije za finansije oba doma državnog Parlamenta nisu pokretale pitanje budžeta na održanim sjednicima. Hasan Bećirović, član komisije, kaže da je jedan od razlog taj što se radi o političkom, a ne ekonomskom pitanju.

„Ono što mene posebno brine je činjenica da ukoliko nastavimo politizirati stvari, ukoliko politika bude ta koja će prevashodno biti fokus interesa, nećemo imati odakle puniti te budžete u budućnosti - jer privreda BiH je u sve težoj situaciji i masa je mogućih poteza u ekonomiji koji ne bi trebali biti uzrokovani politikom. Nažalost, ni to se ne čini“, kaže Hasan Bećirović.

Optimističan nije ni Mladen Ivanić, također član parlamentarne komisije za finansije i budžet. Prema njegovim riječima, dogovora o budžetu za ovu i narednu godinu neće biti uprkos naporima Evropske unije, jer postojeće stanje političarima odgovara.

Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
„Jer gube osnovu sukoba. A dok god se svađaju, uporedo mogu prolaziti vozovi, mogu padati penzije, mogu se otpuštati radnici, može jednostavno da bude loša ekonomska situacija. Zato su njima sukobi neophodni i zato se oni neće dogovoriti“, ocjenjuje Ivanić.

Ekonomisti upozoravaju da je pitanje budžeta u svakoj državi od izuzetne važnosti u mikroekonomiji, no, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. S obzirom da bh. političari i budžet koriste za međusobna trvenja, najveći gubitnici u konačnici, prema ocjeni ekonomiste Gorana Račića, biće građani:

„Dok god budemo imali ovakvu političku situaciju u kojoj pojedini entiteti još uvijek nisu završili neke svoje strateške ciljeve i planove, mislim da će ekonomija i građani BiH da stagniraju.“

Tokom ove sedmice znaće se hoće li biti postignut dogovor o donošenju budžeta, jer je najavljen nastavak razgovora Evropske unije i predstavnika vlasti državnog i entitetskog nivoa. No, ne treba biti previše optimističan s obzirom na izjave koje su date u utorak.

Kao da zemlja nije dovoljno u problemima, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, kao da je Djed Mraz a ne prvi čovjek bh. vlade, na pitanje šta BiH očekuje nakon 31. decembra ukoliko ne usvoji budžet, odgovara:

„Čeka nas 1. januar.“
XS
SM
MD
LG