Dostupni linkovi

Sudija smijenjen zbog pisma "šefu" Dodiku


Krstan Simić
Krstan Simić
Ustavni sud BiH na Vanrednoj plenarnoj sjednici 8. maja razriješio je dužnosti sudiju Ustavnog suda BiH Krstana Simića.

Ovo je prvi put u istoriji ovog Suda da je jedan od sudija razriješen dužnosti. Razrješenje sudije Ustavnog suda otvorilo je pitanje postoji li politički uticaj na rad ove institucije.

Šef Kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH, Nedim Ademović, saopštio je da je odluka Ustavnog suda o razrješenju sudije Krstana Simića konačna i obavezujuća:

„Odluka će biti verificirana na narednoj Plenarnoj sjednici koja je zakazana za 28. maj ove godine. Tekst odluke biće objavljen, u skladu sa članom 11 Pravila Ustavnog suda. Odluka će biti naknadno objavljena, obrazloženje će biti dostavljeno, a odluka je morala biti donijeta konsenzusom, znači glasovima svih osam sudija.“

Komentarišući Simićevu smjenu, predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović, je izjavio:

„Naravno, ono što ja znam, mislim da je to stvar Suda i da ne bi trebali puno da se miješamo u odluku Suda.“

Nije dobro što se u Ustavnom sudu BiH desio presedan i što je jedan od sudija razriješen, smatra predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić:

„...pogotovo uglednog advokata iz Banjaluke, samo zato što je javno izrazio svoj stav i neslaganje sa određenom, čudnovatom praksom u Ustavnom sudu BiH u nekim slučajevima.“

Povod za razrješenje

Razrješenje Simića zatražio je predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović zbog njegovog nedoličnoga ponašanja i nesavjesnoga rada u razdoblju od decembra prošle do sredine januara 2010. godine.

Povod za razrješenje bilo je Simićevo pismo svom bivšem stranačkom predsjedniku i aktuelnom premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, koje su objavili i mediji. U pismu, oslovljavajući ga sa „šefe“ , Simić se pravda Dodiku zbog odluke Suda u korist banjalučkog biznismena Veselka Malbašića u slučaju „Krajina – Borac“. Presudom je napravljen presedan jer je dozvoljeno da firma iz Federacije BiH može prodati prijeratnu imovinu u Banjaluci.

Kolega Simić jeste razriješen zbog činjenice da je prekršio dužnost funkcije ugrožavanjem ugleda Suda i sudija, a učinio je to pisanjem pisma šefu jedne političke stranke i stavljanjem sebe na raspolaganje njemu
Da je ovo bio jedan od razloga razrješenja sudije Simića, potvrdila je i potpredsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić:

„Kolega Simić jeste razriješen zbog činjenice da je prekršio dužnost funkcije ugrožavanjem ugleda Suda i sudija, a učinio je to pisanjem pisma šefu jedne političke stranke i stavljanjem sebe na raspolaganje njemu, te intervjuima u kojima je iznio niz kriminalizacija na račun Ustavnog suda i sudaca tvrdeći da ima dokaze za to, a niti jedan od njih nije iznio.“


Simić, s druge strane, smatra da je do njegovog razrješenja došlo zašto što se u nekim slučajevima nije slagao s kolegama u postupanju u određenim predmetima, najavljujući da će uskoro u javnost izaći sa nekim novim detaljima o radu Ustavnog suda BiH:

„Jedna osoba je promoter mnogih negativnih pojava u radu Ustavnog suda i vrlo brzo će se morati pojaviti u javnosti posljedice tih postupaka, jer to se toliko očigledno javno radi, da je nepojmljivo.“


Nakon što odluka Ustavnog suda BiH bude objavljena u službenin glasilima i o smjeni bude upoznata Narodna skupština RS koja je izabrala Simića, predsjednik Ustavnog suda pokrenuće postupak izbora novog sudije.
XS
SM
MD
LG