Dostupni linkovi

Politika ruši olimpijske snove kosovskih sportista


Urata Rama
Urata Rama
Autor: Bekim Bisljimi, priredio: Miloš Teodorović

Pregovori Beograda i Prištine koje bi trebalo nastaviti, između ostalog, mogli bi se pozabaviti i pitanjem učešća kosovskih sportista u međunarodnim manifestacijama. Sve kako sportistima sa Kosova ne bi bilo uskraćeno pravo da se takmiče, kako je upravo učinjeno na predstojećim letnjim Olimpijskim igrama u Londonu. Takvu odluku doneo je Olimpijski komitet, kao posledica nerešenog pitanja odnosa između Beograda i Prištine.

Dvadesetpet godina stara streljačica Urata Rama sanja o olimpijskoj medalji od 2004. godine, kada se počela baviti streljaštvom. Ona živi u jednom selu, 60 kilometara od Prištine, gde nema sve što joj potrebno za kvalitetne treninge. Ipak, oštro oko i mirna ruka, doveli su je do vrha u ovom sportu.

“Pucanje zahteva smirenost. Dovoljan je samo delić sekunde pa da ne uspete, ukoliko ste pod stresom”, kaže ona.

Stres pod kojim je ne zavisi od nje same. Politika joj ruši san. Nade Kosova da će u London poslati šest sportista raspršene su. Devedeset priznanja kosovskoj nezavisnosti, koliko je dobijeno od februara 2008. godine, nije bilo dovoljno za Olimpijski komitet. Savetnik ministra kulture, omladine i sporta Kosova Maljsor Đonbaljaj kaže da je za njegovu Vladu odluka Olimpijskog kometeta bila vrlo proizvoljna.

”Po olimpijskim kriterijumima država mora biti priznata od međunarodne zajednice. To se može tumačiti kako se kome hoće. Mi smo više puta tražili da nam se objasni šta ta formulacija zapravo znači. Izvršni odobor Međunarodnog olimpijskog komiteta to interpretira kao “priznanje od strane Ujedinjenih nacija”," navodi Đonbaljaj.

Izolacija i želja za uspehom

Međutim, Vlada se suočava sa kritikama koje joj upućuje i poslednji Kosovar koji je na Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine osvojio bronzu.
Ilustracija
Ilustracija

”Neučestvovanje u Olimpijskim igrama ove godine je jako loše za mlade sportiste. Svi znamo da ovde imamo jako puno talentovanih ljudi. Vlada bi trebalo da se stidi zato što nije više radila na rešavanju tog pitanja", ističe bokser Aziz Salihu.

Sagovornik Radija Slobodna Evropa iz Vlade Kosova uzvraća:

"Mi pokušavamo da obezbedimo mesto za naše predsatvnike. Ali barijere koje su pred nas postavljene su politički motivisane. Ne bih imenovao druge države, ali bih počeo od Srbije”.

Đonbaljaj podseća i da je samo dan pre odluke Olimpijskog kometeta i FIFA odlučila da dopusti međunarodna takmičenja kosovskim fudbalerima, ali je ubrzo posle intervencije Srbije odluka povučena. Poslednji potez Olimpijskog komiteta bio je težak udarac za Urata Ramu.

”Kada se takmičite sa drugim sportistima koji bi mogli imati iste rezultate kao i vi, vi znate da ta druga osoba ne razmišlja o tome da li može ili ne da ode na Olimpijadu. Drugi sportisti su fokusirani samo na to kako da postignu najbolji mogući rezultat i kako najbolje da predstave svoje države. Ali mi na Kosovu smo uvek suočeni sa dva problema – izolacija i kako postići uspeh. To je razočaravajuće”, rekla je Rama.

Jedini kosovski sportsta koji će učestvovati na Olimpijadi je džudistkinja Melinda Kelmendi, ali ona će nastupiti u okviru reprezentacije Albanije.
XS
SM
MD
LG