Dostupni linkovi

Generalna sekretarka OSCE u Sarajevu: Zaustavite retoriku podjela


Opis: Konferencija za novinare ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i generalne sekretarke OSCE-a Helge Marie Schmid

Očekujem od međunarodne zajednice, uključujući OSCE, da "efikasno zaustavi pokušaje razgradnje i omogući nastavak pozitivnih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Poručila je to tokom susreta sa generalnom sekretarkom Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Mariom Schmid u Sarajevu.

Turković je izjavila da je u tom kontekstu “važno pitanje održavanja podregionalnog balansa u naoružanju”.

“Vidimo da se u zemljama regije često govori o jačanju vojnih snaga, te nabavci novih oružja. BiH zastupa stav da se sigurnosni balans ne smije narušiti, te da on svoje temelje vuče iz Dejtonskog mirovnog sporazuma", navela je Turković.

Dodaje da su se države usaglasile da same mogu vršiti nadzor.

"Postavlja se pitanje kome je u interesu i zbog čega utrka u naoružanju? Imajući u vidu aktuelnu situaciju smatramo da bi bilo više nego korisno da se pojača nadzor i striktna kontrola. BiH smatra da se u skladu sa sporazumima treba jačati Oružane snage BiH kako bi što prije ispunili uvjete za približavanje NATO u čijem okvirima vidimo sigurnu budućnost za sve", rekla je ministrica vanjskih poslova BiH.

Vremeplov: Od nastanka do poziva na podjelu vojske BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Tokom sastanka 22. novembra je bilo je riječi i o reformi izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Schmid je kazala da ta reforma nije lagan zadatak, te da je donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH “važan preduslov za usklađivanje tog zakona s međunarodnim standardima, ali i za vraćanje povjerenja građana u izborni proces”.

"Poruka moje posjete je jasna – zaustavite retoriku podjele, svoju pažnju usmjerite na reforme koje će donijeti boljitak vašim građanima i napravite iskorak u reformi izbornog procesa."

Navela je i da državne institucije moraju ponovno funkcionisati u "punom kapacitetu".

"U konačnici, građani širom BiH su ti koji plaćaju cijenu unutrašnje političke nestabilnosti, ekonomske stagnacije i izostanka napretka u provedbi reformi. Visok stepen migracije odraz je ove negativne situacije. Smatram da je veoma važno da ova zemlja ostane na reformskom putu, te stoga pozivam sve lidere da djeluju u tom smjeru”, izjavila je Schmid.

Schmid će se, u okviru posjete BiH, u utorak, 23. novembra sastati sa člnaovima Predsjedništva BiH, kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa članovima Interresorne radne grupe za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, te partnerima iz međunarodne zajednice.

Naime, predstavnici iz Republike Srpske bojkotuju rad državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavni u BiH, Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG