Dostupni linkovi

Oštra retorika vlasti i opozicije u Crnoj Gori


Skupština Crne Gore - ilustrativna fotografija
Skupština Crne Gore - ilustrativna fotografija
Veoma oštra, često neprimjerena politčka komunikacija vratila se u Crnu Goru na velika vrata. Poslednju raspravu iz koje se to očituje pokrenula je posjeta opozicione delegacije Berlinu.

Tekuću posjetu opozicione delegacije Berlinu Miodrag Vuković, poslanik vladajućeg DPS-a, u izjavi Dnevnim novinama prokomentarisao je kao ,,sramnu i izdajničku”. Delegaciju, inače, čine lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i poslanik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović,

Objašnjavajući teške riječi upućene kolegama iz parlamenta, Vuković za radio Slobodna Evropa kaže

“U trenutku kada se nadležni u Crnoj Gori trude da ostvare uslove koji vode ka otvaranju pregovora, imamo legitiman postupak, to ne može niko sporiti, to je dio demokratije i taj odnos dosta radikalne opstrukcije. Ali imamo opoziciju koja na drugi način nije uspjela da ospori stavove demokratske Crne Gore i stavove međunarodne zajednice. Gospodin File je rekao da otvaramo pregovore, a naša tri uglednika iz parlamenta su šetali Bundestagom, susreli se sa manje više relevantnim sagovornicima i iz Bundestaga nam poručili da su Njemačku obavijestili o tome da je Crna Gora država kriminala, korupcije, da je Crna Gora ogrezla u tim pošastima i da nije zaslužila da otvori pregovore. Kako to nazvati drugačije nego akt protiv države”.

Ni iz opozicije ne ostaju dužni. Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović, osvrćući se na Vukovićeve optužbe, uzvraća istom mjerom:

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković
“Politička razmišljanja i rezoni Miodraga Vukovića su poznati još iz vremena kada je nosio štafetu mladosti. On ljude i dan danas dijeli na domaće izdajnike i okupatore. Posjeta Njemačkoj je važna za sve građane Crne Gore jer je ova država, na žalost Miodraga Vukovića i DPS, najvažnija adresa u EU, a gospodinu Vukoviću smeta što se na tako važnoj adresi priča istina o Milu Đukanoviću i njegovim pajtosima iz organizovanog kriminala. U stvari, Vukoviću i sličnim reliktima jednoumlja smeta što više ne mogu da kontrolišu političke procese i onda im preostaje samo da plasiraju ovakve budalaštine i rečnik koji ne priliči ozbiljnim ljudima”.

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović je, komentarišući Vukovićev stav, kazao da su glasovi iz vladajuće koalicije koji žele lažno da prikažu diplomatsku inicijativu opozicije, antievropski glasovi. On smatra da je pozitivno mišljenje Evropskog savjeta koje je Crna Gora dobila u decembru plod diplomatske aktivnosti opozicije koja je lobirala na glavnoj evropskoj adresi - Berlinu.

Direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da se politička komunikacija u Crnoj Gori otrgla kontroli.

“Veoma često su na sceni brutalne uvrede jednih na račun drugih. To sve ide u nekom veoma lošem pravcu i potpuno je nevažno da kažemo sa koje strane dolaze. Jednostavno, takav vid ponašanja je neprihvatljiv. Ako predstavnici opozicije idu u inostranstvo, ja se nadam da idu da bi obezbijedili bolju poziciju Crne Gore i njenih građana. Ali isto tako , ukoliko imaju kritički odnos koji se u tom trenutku ne slaže sa pozicijama vladajuće koalicije, to ne može biti razlog da ih neko vrijeđa. Sa druge strane, opozicija nema pravo da vrijeđa i stalno koristi jedan vokabular koji nije dostojan poslanika crnogorskog parlamenta”, zaključuje Vujović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG