Dostupni linkovi

Iranski politički zatvorenici Obami: Sankcije su kazna cijelom narodu


Barack Obama
Više od 50 sadašnjih i bivših iranskih političkih zatvorenika pozvali su američkog predsjednika Baracka Obamu da iskoristi "posljednju šansu" za smanjenje tenzija između Teherana i Washingtona. Pismo je stiglo nakon što je Zastupnički dom američkog parlamenta usvojio prijedlog Zakona o pojačavanju sankcija Iranu.

Pismo, poslano na adresu Bijele kuće, poziva američkog predsjednika da iskoristi izbor novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija i da zajedno stvore uvjete u kojima bi Iran i Sjedinjene države započele novu eru uzajamnog razumijevanja.

Potpisnici apeluju na Baracka Obamu da ukine sankcije i druge mjere koje ugrožavaju izglede za uspješne pregovore. U pismu se kritikuju Iranu nametnute mjere i doslovno se kaže da je žrtva iranski narod.

"Sankcije su se pretvorile u kolektivnu kaznu koja je izrečena narodu u cjelini, a ne samo vladi". Stoji medju ostalim u pismu koje je iz Teherana stiglo u Washington.

Potpisnici poziva Obami - istaknuti aktivisti, poput bivšeg studentskog vođe Abdolaha Momenija, upozoravaju da nastavak politike pritisaka na Iran samo pojačavaju uvjerenje značajnog dijela iranske javnosti da Sjedinjene Države nisu istinski zainteresirani za rješavanje spora između dvije zemlje.

Svoju uvjerenost kako je pravo vrijeme da se sankcije zamjene naporima za postizanje uzajamno prihvatljivog rješenja o nuklearnom pitanju, potpisnici pisma podkrepljuju stavom da je predsjednik Rohani političar poznat po čvrstoj vjeri u dijalog i konstruktivan angažman". Oni koji su glasali za njega zapravo su izrazili svoju želju za "prave promjene" u svim aspektima politike, uključujući i vanjsku“, kažu autori poruke.

Oni od Obamine administracije traže da zajedno s novom iranskom Vladom aktiviraju sva raspoloživa sredstva za uspostavu povjerenja kako bi se diplomatiji osigurao uspjeh.

Nakon što je predsjednik Rohani preuzeo vlast, izjavio je da je Teheran spreman za ozbiljne pregovore s Washingtonom. Bijela kuća je odgovorila kako Iran u njima može naći susretljivog partnera, ukoliko su zaista spremni riješiti osjetljivo nuklearno pitanje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG