Dostupni linkovi

Političke igre sprečavaju formiranje Fonda za poplavljene


Iako su od majske poplave prošla tri mjeseca, u Federaciji BiH još nije počeo da funkcioniše Fond za podršku nastradalim područjima od prirodne nepogode. Građani i lokalne zajednice su uglavnom prepušteni sami sebi zbog političkih igara koje prate formiranje ovog Fonda, kaže za Radio Slobodna Evropa načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić.

Fond za podršku nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH još ne funkcioniše zbog političkih igara u ovom entitetu, smatra načelnik Mustabašić:

„Ja zaista smatram da su ovo političke igre, da ovo ne vodi ničemu. Evo optimista kaže da bi Fond mogao profunkcionisati za 30 dana, a ja nisam baš takav optimista iz prostog razloga što treba imenovati v.d.-a, prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, pa ponovo Vladu, pa ponovo možda Parlament. To je zaista jedna komplikovana procedura i teško da će građani brzo doći do tog jako potrebnog novca.“

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa Mustabašić kaže i da se ne slaže sa izjavom federalnog premijera Nermina Nikšića da su za stanje na terenu najodgovorniji opštinski načelnici:

„Ja sam ponovo na sjednici UO rekao da predstavljam građane, da predstavljam Savez općina i građana, da predstavljam znači sve načelnike koji su se našli u ovoj situaciji i da mi u ovome svemu što se događa nemamo odgovore za naše građane. Ne znamo hoće li ih država obeštetiti, kako i kad, a to nas građani pitaju. Nas pitaju i privredni subjekti hoće li i kada država obeštetiti te frime, hoće li oni uopšte profunkcionisati. U Maglaju je u pitanju sigurno nekih 500 radnih mjesta.“

Na područja Maglaja, u kojem je majska poplava prouzrokovala ogromne štete na stambenim i privredenim objektima, te putnoj i drugoj infrastrukturi, obnova ide jako sporo. Lokalne vlasti su nemoćne, kaže Mustabašić:

„Nažalost, u Federaciji se sve svelo na Fond i interventnu pomoć. Ja sam se premijeru zahvalio - zaista nije mala interventna pomoć bila prema Maglaju, to je 596.000 konvertibilnih maraka, ali na 2.000 problema to je samo još jedan problem više. Mi smo se zadužili već peko milion i po samo na čišćenje grada, potrošili smo 105 tona nafte, od toga trebamo 30 mi, a ostalo je bila donacija. Znači zaista je problema mnogo, spora je reakcija, nikakva reakcija - i mi ne znamo više šta našim građanima poručiti.“

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG