Dostupni linkovi

Politička i ekonomska stabilnost preduslov za strane investicije u regionu


Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum, 17. maj 2013.
Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum, pod nazivom Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu, okupila je u Sarajevu brojne goste iz islamskih zemalja, među kojima su i zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Mohamad Mahatir, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i brojni biznismeni iz raznih zemalja svijeta. Gosti su izrazili zainteresovanost za ulaganje u ovaj region, naročito u oblasti energetike, a prenijeli su iskustva i iz svojih zemalja, koje bilježe ekonomski rast uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi.

Zainteresovanost za značajniju poslovnu saradnju postoji, no neophodno je ispuniti uslove za privlačenje stranih investicija, poručuju učesnici konferencije. U prvom redu to je politička i ekonomska stabilnost regije.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da su se na tom planu u posljednje vrijeme učinili značajni pomaci:

„Deviza nula problema sa susjedima sve je bliže ostvarenju i ovdje na zapadnom Balkanu među zemljama koje su prije samo 20-ak godina bile u ratu. I neću pretjerati ako vam kažem da sigurno dolaze bolji dani za zemlje naše regije. Rješenjem kosovskog pitanja konačno se spušta zavjesa na jedno teško i bolno razdoblje. U stavovima ključnih lidera regeiona prevladava racionalno uvjerenje da smo mir, međusobna saradnja i stabilnost mogu donijeti bolju budućnost za sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Uvjeren sam da smo izašli na jednu novu magistralu koja i BiH i naše susjedne države vodi prema stabilnosti i snažnijem ekonomskom progresu", ustvrdio je Izetbegović.

Bivši premijer Malezije i svjetski ekonomski stručnjak Tun dr. Mahathir bin Mohamad prenio je iskustva Malezije u privlačenju stranih investicija uz pomoć kojih je ova zemlja ojačala svoju ekonomiju:

Tun dr. Mahathir bin Mohamad
Tun dr. Mahathir bin Mohamad
'“Malezijci nisu imali razvijenu proizvodnju, kapital, niti upravljačke vještine i znanja o tržištu. Stoga su odlučili pozvati strane investitore. No, shvatili su da prije nego što dođu moraju svoju zemlju učiniti otvorenom i prijateljski raspoloženom za strani biznis. Shvatili su da moraju imati potrebnu infrastrukturu, te su napravili ceste, luke i aerodrome - i investitori su došli. Broj zaposlenih je naglo rastao, pa uskoro nismo imali dovoljno radnika za njihove potrebe, tako da smo počeli uvoziti radnu snagu iz susjedstva", kazao je ovaj stručnjak.

Zamjenik turskog premijera Ali Babadžan govorio je o načinu na koji je Turska uspjela za proteklih deset godina postići znatan ekonomski uspjeh i danas biti jedna od svega nekoliko rastućih ekonomija, u vrijeme kada se EU, ali i cijeli svijet suočavaju sa svjetskom ekonomskom krizom:

'“Politika stabilnosti, jedinstvena ekonomska politika i unapređenje demokratskog sistema koji poštuje ljudska prava i slobode, a kad je riječ o ekonomiji fiskalna disciplina, koje smo se strogo pridržavali, sve to je doprinijelo da u posljednjih 10 godina turska ekonomija znatno ojača. Također, ulagali smo u obrazovanje. Naše opredjeljenje je bilo da mladim ljudima koji su završili škole omogućimo da se praktično specijaliziraju za određene poslove. Tako smo plaćali 15 dolara po danu kako bi dobili potrebnu praksu. Za zapošljavanje onih koji prvi put rade finansirali smo šest prvih mjeseci njihove plate. Za tri godine imali smo osposobljenu mladu radnu snagu - i uloženo se isplatilo", naveo je Babadžan.

Na konferenciji je bilo riječi i o potencijalima koje ova regija ima. Od energetike, građevinskog sektora, turizma do proizvodnje i izvoza prehrambenih proizvoda. Budući da je riječ o malim ekonomijama, i regionalna saradnja je naglašena jer su investitori raspoloženi ulagati u region, više nego u jednu od zemalja. Govorilo se i o potencijalima svake zemlje.

Privrednici u ova dva dana imaju mogućnost održavanja poslovnih sastanaka, a predviđeno je da drugog dana konferencije strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Na prethodna tri Foruma učestvovalo je više od 1.300 investitora iz zemalja Zaljeva, Evrope, Azije i Amerike, kojima su predstavljeni projekti iz različitih oblasti. Amer Bukvić, direktor Sarajevo biznis foruma, kaže da su ostvareni i neki konkretni dogovori:

„Imate više stejt projekata u Sarajevu, Cazinu itd. Naše firme su dobile građevinske projekte u Abu Dabiju. Čak su naše firme počele da izvoze u Saudijsku Arabiju, u Tursku, a kontakte su napravile na Forumu", navodi Bukvić.

Od ovogodišnjeg Foruma očekuje se još više.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG