Dostupni linkovi

Borba za gradonačelnika Moskve preko Crne Gore


Aleksej Navalni
Aleksej Navalni
Ruski opozicionar i kandidat za gradonačelnika Moskve Aleksej Navalni ima registrovanu firmu u Crnoj Gori koja, međutim, od 20. novembra 2007. do danas nije učestvovala u bilo kakvim poslovima niti je zabilježeno da je investirala ili prihodovala bilo kakav novac. Prašinu oko Navalnijeve firme podigli su njegovi politički protivnici u Rusiji, a sam opozicionar tvrdi da je sajt crnogorskog Privrednog suda sa navodno lažnim podacima o njemu kao suvlasniku sporne firme hakovan i da je to dio prljave kampanje koju provode njegovi politički neistomišljenici.

U Poreskoj upravi kažu da je Aleksej Navalni uz Mariju Gajdar registrovan kao jedan od osnivača „MRD COMPANY“ d.o.o, firme registrovane 20.11.2007. godine, i da je uredno predata sva potrebna dokumentacija.

Navalni je ranije demantovao da ima firmu u Crnoj Gori, tvrdeći da su hakeri napravili lažni sajt, ali sajt Centralnog registra Privrednog suda pokazuje da su on i opoziciona liderka iz Rusije Marija Gajdar osnivači “MRD Company”.

Iz njegovog izbornog štaba navode da Navalni i Maria Gajdar nijesu podnosili bilo kakva dokumenta za registraciju firme i da je to urađeno mimo njihovog znanja . Ipak, ukazuju da je po crnogorskim zakonima firma trebalo da bude ugašena nakon godinu od osnivanja jer nije imala učešća u bilo kakvim poslovima, investicijama ili tenderima.
Ugovor o osnivanju firme koji su u novembru 2007. potpisali Navalni, Marija Gajdar i Mihail Ješkin ovjeren je potpisom i pečatom advokata Vladimira Marunovića koji u izjavi za RSE kaže

,,To je bio jedan rutinski posao, otvaranja firme za jedan euro, ali dok ne vidim dokumentaciju za koju su mi rekli da će mi poslati ne mogu da vam nešto više kažem o tome i komentarišem. U načelu, naravno da stojim iza svojih postupaka, ako je to tako ali bih neke konkretnije stvari mogao da kažem tek kada bih video dokumentaciju. Prošlo je mnogo godina, to su ljudi koje vidim prilikom angažovanja i nikada prije ili poslije toga u životu i shvatićete da poslije šest godina moje pamćenje ne može da bude tako dobro i detaljno. U načelu, mogu da kažem da je sve bilo regularno i da sigurno postoji osnov za otvaranje te firme i za to postoje objektivni dokazi.”

Bez podataka u evidenciji Uprave za nekretnine

Za advokata Marunovića posebno je važno što firma Alekseja Navalnog i njegovih partnera prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori nije učestvovala u bilo kakvim poslovima:

“Ono što je za mene suština, ne samo kao čovjeka nego i kao profesionalca jeste to što sa tom firmom ništa nije rađeno i niko nije pretrpio neku štetu, nije bilo obrta novca ili kupovine nekretnina pa da se tu onda došlo do bilo kakve dubioze da li je neko tu pretrpio materijalnu štetu. To je za mene bitno, a sve ove formalnosti nakon provjere i uvida u dokumentaciju će se objasniti.”

MRD Company, Navalni ni Marija Gajdar nemaju imovinu u Crnoj Gori, makar ne da se vodi na njihova imena jer ih nema u evidenciji Uprave za nekretnine.

Aleksej Navalni i njegovi poslovi jedna su od glavnih tema u Moskvi u jeku kampanje za predstojeće izbore za gradonačelnika glavnog ruskog grada. On će zbog optužbi iz štaba protivkandidata Sergeja Sobjanjina, bliskog Vladimiru Putinu, u Crnu Goru poslati advokata da provjeri navode kako ovdje ima registrovanu firmu.

Andrej Šari iz ruskog servisa RSE kaže da je slučaj Navalni tipičan obračun dvije političke struje u borbi za mjesto gradonačelnika Moskve:

“Sigurno je da je sve to što se dešava u sklopu političke kampanje i pokušaja međusobne kompromitacije i svih tih igara koje se igraju između Navalnog i njegovog protivkandidata Sergeja Sobjanjina. Recimo, prije par sedmica Navalni je iskoristio sve mogućnosti da nađe nešto kompromitujuće o Sobjanjinu pa su našli neke velike stanove koje on navodno ima i koji koštaju na milione. Sigurno većina promatrača u Moskvi ovaj najnoviji slučaj tumače kao pokušaja iz štaba Sobjanjina da sada uzvrate udarac na taj napad Navalnog. Što se tiče priče o Navalnijevoj kompaniji u Crnoj Gori tu je situacija još nerazjašnjena.”
XS
SM
MD
LG