Dostupni linkovi

Političarima se ukida imunitet od krivične odgovornosti


Sednica Skuštine Srbije, foto: Vesna Anđić
Srpski političari uskoro neće moći da se kriju od zakona. Imunitet za govor u parlamentu, ali ne i od krivične odgovornosti. To su preporuke eksperata Evropske komisije koju ministarstvo pravde namerava da uvede u novi zakon.

Najveći broj zahteva za skidanje imuniteta je zbog klevete i uvrede i to upravo iz političkog života, ali ima i tuča. Poslanica Jorgovanka Tabaković kaže da se „vrlo raduje” ovakvoj odluci jer poslanik može imati imunitet samo za slobodno izražavanje svog stava.

"Poslanika i nijednog funkcionera imunitet ne sme da štiti ni od najsitnijeg i najbezazlenijeg saobraćajnog prekršaja, a kamoli od bilo kakve druge vrste odgovornosti”, kaže Tabaković.
Tabaković: Poslanika i nijednog funkcionera imunitet ne sme da štiti ni od najsitnijeg i najbezazlenijeg saobraćajnog prekršaja, a kamoli od bilo kakve druge vrste odgovornosti.

Stiče se utisak da se Srbija može dovesti u red samo zahvaljajući EU i njenim propisima. Pravne "pukotine" postojeće regulative daju Administrativnom odboru prevelika ovlašćenja, veća od onih koja su Ustavom zagarantovana, i da dovodi do situacije u kojoj je grupa javnih službenika iznad zakona, primedba je Evropske komisije.

"Naša želja je da ograničimo imunitet na tu meru i pokušaćemo da nađemo rešenja koja bi bila u skladu sa Ustavom, a ako ne budemo mogli da ih nađemo mi ćemo predložiti i izmenu Ustava", kaže Nenad Konstantinović predsednik Adminsitrativnog odbora i član DS-a.

„Ustav propisuje apsolutni imunitet za mišljenje poslanika. Zakonom o Skupštini delimično je ograničen odredbom da se protiv poslanika koji se ne pozove na imunitet, može nesmetano voditi krivični postupak”, pojašnjava Konstantinović.

Svesti imunitet na "realne okvire"

Sve stranke su složne da se zakon o imunitetu mora reformisati, ali za sada postoje razlike oko pojedinosti. Lider LDP Čedomir Jovanović pozdravlja ideju ali podseća da parlament ni u jednom slučaju nije blokirao krivični postupak zbog poslaničkog imuniteta.
Velimir Ilić, foto: Vesna Anđić

„Apsolutno ne mislim da bi izmene u tom smislu izmenile odnos prema borbi protiv korupcije. Ponavljam 11 godina sam poslanik u skupštini i nijednom nisam bio svedok situacije u kojoj je Parlament uskratio podršku zahtevu Tužilaštva i time zaštitio poslanika od krivičnog dela za koje ga tužilaštvo tereti niti je to bio slučaj sa bilo kojim drugim nosiocem javne funkcije”, kaže Jovanović.

U Srbiji su poslanici pod direktnom upravom izvršne vlasti tako da i nema nekih većih problema da im se ukine imunitet. Međutim Velimir Ilić opozicioni čelnik Nove Srbije strahuje da bi podmetnuti dokazi neke političke protivnike olako mogli udaljiti sa uticajnog položaja, bar na kraće vreme.

„Nemam ništa protiv. Neka svi koji su odgovorni odgovaraju. Ali da bude korektno a ne politički i da se izbegnu politički procesi, političko suđenje, procesi i obračuni, a naročito u izbornoj godini. To je vrlo nekorektno”, naglašava Ilić.

Imunitet je u Srbiji jedna od brana za borbu protiv korupcije. Otuda i reakcija iz Agencije za borbu protiv korupcije gde navode kako je veoma važno da imunitet državnih funkcionera bude sveden na "realne okvire".

"Pitanje promene imuniteta i njihovog svođenja na realne okvire, koji će, sa jedne strane, funkcionerima omogućiti da slobodno obavljaju svoje dužnosti, a sa druge smanjiti percepciju i sumnju u integritet njihovog rada, vrlo je važno i dobro je što se tome pristupilo", primećuje Zorana Marković direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Više od 90 odsto zahteva za ukidanje imuniteta odnosilo se na klevetu i uvredu, za što se ne inače ne ukida imunitet.

Drugi manje vidljiviji, ali društveno opasniji prekršaji nosioca javnih funkcija, ostajali su ušuškani pod krovom „njegovog visočanstva” zvanog imunitet.
XS
SM
MD
LG