Dostupni linkovi

BiH: Političari po starom dok građani očekuju život dostojan čovjeka


Doček Nove godine u Sarajevu
Doček Nove godine u Sarajevu
Pred Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima još jedna je teška i neizvjesna godina. Od siječnja poskupljuju električna energija, kruh, meso, mlijeko i mliječni proizvodi i cigarete.

Većina građana koje smo anketirali poželjeli su u 2013. godini više posla, veće mirovine, smanjenje siromaštva i više perspektive za mlade:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


Političku scenu u 2012. godini obilježila su brojna neslaganja političara, koji su jedni druge svakodnevno smjenjivali. Najvažnija pitanja, kao ona koje se odnose na bolji standard građana i približavanje zemlje EU, ostala su neriješena. Mnogi od njih rekli da neće mnogo odstupati od svojih političkih ciljeva ni u 2013. godini.

„Ovo što smo do sada izgradili na političkom planu ne smijemo da ispustimo. Mi ostajemo u podršci Dejtonskom sporazumu kako je on napisan", rekao je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Za lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića glavno pitanje u novoj, 2013. godini bit će borba protiv kriminala i korupcije. Zalagat će se za objavljivanje popisa poreskih dužnika, kao i za rješavanja političkih ubojstava:

„Mi imamo spisak negativnih revizorskih izvještaja, imamo spisak ratnih privatizacija. I, naravno, imamo još jednu obavezu kao društvo - da 2013. godina bude godina otkrivanja političkih nalogodavaca i egzekutora, odnosno ubica dvojice pomoćnika ministara unutrašnjih poslova pokojnog Leutara i rahmetli Ugljena", naveo je Radončić.

Prema predviđanjima lidera Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, 2013. godina za BiH bit će najteža od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To će biti godina stagnacije i nazadovanja, dodaje Tihić:

„Prema najavama nove parlamentarne većine, očekujemo poništenje do sada dogovorenih i uz pomoć međunarodne zajednice implementiranih reformi u oblastima pravosuđa - politički uticaj i puna kontrola nad izborom tužioca u kantonima, entitetima i državi.“

Gospodarski još teže

Analitičari ističu da će 2013. godina za bh. političare biti usmjerena na prikupljanje poena za opće izbore 2014. godine.

U gospodarskom smislu situacija će biti još teža, mišljenja je novinar banjalučkog portala Buka Dragan Bursać:

„Možemo očekivati povećan broj otpuštanja radnika u proizvodnji, ako je uopšte ima, tu i tamo će biti zapošljavanja, ali u neproizvodnim djelatnostima, što će opet izazivati gnjev ljudi, onih koji su ili nezaposleni ili koji rade na crno kod privatnika", ocjenjuje Bursać.

Nije optimističan ni Damir Mehmedbašić, direktor Centra za zastupanje građanskih interesa. Po njegovom mišljenju, problemi su neizbježni u funkcioniranju mirovinsko-invalidskih fondova:

„Doći će do preopterećenja penzijskih fondova s obzirom na nove korisnike koji se planiraju uvesti u pravo korištenja penzija. Da li će se ti troškovi finansirati iz budžeta ili iz vanbudžetkih fondova, ostaje da se vdidi. Međutim, sigurno je da će se odnos između broja zaposlenih i broja ljudi koji su na penzijama povećati u korist opterećenja", smatra Mehmedbašić.

Banjalučki pjesnik i satiričar Miladin Berić u nekoliko humorističnih crtica dočarao je svoja očekivanja u 2013. godini:

„Da bih tačno predvidio ono što nas čeka u Novoj godini ne treba da budem prorok, dovoljno je da budem pesimista. Dobri đaci za Novu godinu očekuju poklone od Djeda Mraza. Nažalost, naše vođe spadaju u loše đake, pa očekuju pomoć od MMF-a. U Novoj godini očekujem takođe da Evropska unija napokon odustane od Bosne i Hercegovine u ime svoga spasa. Takođe očekujem da velika bh. šestorka preraste u veliku devetorku - jer devet je krugova Pakla.“
XS
SM
MD
LG