Dostupni linkovi

Crnogorski političari obećavaju kule i gradove


Zgrada u kojoj su smeštene gradske službe Podgorice
Kampanja za lokalne izbore u Crnoj Gori je još jednom potvrdila staru maksimu da se u predizbornom periodu najviše obećava.

Obećanja političkih subjekata kako u Podgorici tako i u drugim gradovima su takva da, ukoliko i djelimično budu jednog dana ispunjena – Crna Gora će biti među prvima na listi srećnih građana.

Ipak opšte stanje je takvo da su političari prinuđeni i da obećavaju i osnovne infrastrukturne, sportske i kulturne objekte koji danas nedostaju Podgorici kao glavnom gradu.

U predizbornim obećanjima političkih partija i koalicija za svakog ima po nešto. Najmlađima je obećana izgradnja novih vrtića, malo starijima nove škole, a još starijima posao, dok se najstarijima obećava izgradnja staračkih domova.

Svim građanima Podgorice obećan je novi kolektor za otpadne vode, širenje komunalne infrastrukture, sportski tereni, kulturni sadržaji, nove ceste, a sve u cilju kvalitetnijeg života građana glavnog grada, odnosno osvajanja što većeg broja glasova građana.

Političke partije su tokom dosadašnje kampanje sublimirale šta sve nedostaje Glavnom gradu i bez čega funkcioniše svih prethodnih godina.

Izgradnju objekata za svakoga najavio je kandidat za gradonačelnika Podgorice iz Demokratske partije socijalista Slavoljub Stijepović:

“Hoćemo još škola u ovom gradu. Hoćemo još dječjih vrtića, brzo ćemo početu gradnju staračkog doma, za mlade ćemo otvoriti preduzetnički centar, otvorićemo kaneclarije koje će biti danononoćno na usluzi našim građanima gdje će dolaziti, govoriti što im smeta, reći šta treba da im bude završeno i tako će i biti.“

Kada je riječ o sportskim i rekreativnim sadržajima, Podgorica je bez zatvorenog bazena, bez biciklističke staze, bez gradskih kupališta, a sa nedovoljnim brojem sportskih terena i izletišta. Podgorica nema gradsko pozorište, srušen je kultni bioskop „Kultura“, na čijem je mjestu livada, nema gradskog muzeja i drugih sadržaja. Na tom polju će se angažovati svi.

“Otvorićemo nove škole izgraditi terene za sport, obnoviti gradska kupališta i igrališta, obnoviti našu Goricu. Posvetićemo se revitalizaciji sramno zapostavljene Stare Varoši i tvrđave na Ribnici i vratiti sjaj vjekovnom simbolu Podgorice Sahat kuli. Tužno ej da jedan grad nema jedan veliki muzej dostojan njegove istorije i kulture“, poručila je Marija Blagojević iz koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne.

I lider DPS-a Milo Đukanović je za jačanje kulture:

Milo Đukanović
Milo Đukanović
“Sada je pred nama nova faza razvoja Podgorice.Mi smo je kvalifikovali kao razvoj Podgorice sa naglaskom na njegovu humanu i duhovnu dimenziju.“

Svi priznaju da je centralni dio Podgorice u prethodnih petnaest godina kvalitetno izgrađen, ali je periferija ostala na nezavidnom nivou.

Zaista ćemo se truditi da uravnotežimo razvoj Podgorice. Postoji razlika između centra i periferije i u drugim gradovima ali je to ovdje dobilo dimenzije segregacije, socijalne pa i nacionalne- određene etničke grupe žive marginalizovane u određenim krajevima i o njima se ne vodi nikakva briga“, saopštio je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Sukob partija se vodi i oko mjesta za izgradnju kolektora za otpadne vode. Predlozi su različiti, ali iz iskaza kandiata za gradonačelnika iz Socijalističke narodne partije Alekse Bečića, može se zaključiti da Podgorica leži na septičkim jamama:

“Kolektor je nešto što je jako potrebno Podgorici i on je u svim našim izbornim programima. Ja ga zovem projektom vijeka. Znate da je postojeći izgrađen 1978. godine i izgradila ga je jedna slovenačka firma za 55 hiljada stanovnika. Podgorica je davno to prešla i danas ona leži na septičkim jamama.“

Socijalni status građana je nezavidan.

Kako će se to stanje popraviti dijagnozu i rješenje kroz obećanje dao je između ostalih Demokratski front:

Goran Danilović
Goran Danilović
“Obezbijedićemo vam posao, obezbijedićemo da u Kakarickoj gori konačno dobijete vodu. Dajemo vam riječ da će tako biti. Oslobodićemo vas od uličnih bandi, od hohštaplera“, poručio je Goran Danilović.

Ipak ima i onih koji su se snašli, koji imaju posao, probleme rješavaju na osnovu rođačkih relacija i jakih leđa u vidu partije i nikoga se ne boji.

Milenko Mugoša, rođak aktuelnog gradonačelnika na skupu DPS-a je između ostalog priznao:

“Ja se ne bojim nikoga zato što imam taki prsten donjogoričana, braće, rođaka, kumova, komšija. Ja imam prsten iz svih gradova Crne Gore i mislim da sam jedan od najzaštićenijih građana u Podgorici. Lako je mene vas ispoštovat kada imam ljude kao što su gradonačelnik Podgorice , ministar i svi oni koji stoje iza mene jer da nije njih ne bih ja dosta poslova završit. A meni nikada nije bilo teško da ih zovem.“

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG