Dostupni linkovi

Policijski funkcioneri na partijskom zadatku za DPS


Na predizbornom skupu DPS-a u Tivtu Lideru stranke Milu Đukanoviću aplaudirao je i komandir granične policije na tivatskom aerodromu.
Na predizbornom skupu DPS-a u Tivtu Lideru stranke Milu Đukanoviću aplaudirao je i komandir granične policije na tivatskom aerodromu.
Službenici crnogorske policije sve su češće na skupovima vladajuće stranke. Koliko se time šalje loša poruka Briselu čiji je jedan od ključnih zahtjevadepolitizacija državne administracije u Crnoj Gori?

Kako je Crna Gora odmicala u procesu evropskih integracija pretpostavljalo se da je fotografija od prije nekoliko godina sa bivšim prvim čovjekom Uprave Policije Veselinom Veljovićom u izbornom štabu vladajuće DPS, u njegovom rodnom Mojkovcu, prošlost koja se neće ponoviti.

No iako su novi šefovi javne i tajne policije Božidar Vuksanović i Boro Vučinić, prije preuzimanja funkcije makar formalno podnijeli ostavke na članstvo u DPS-u, ostali primjeri ne govore u prilog depolitizacije te državne Ustanove.

Tako je štampa objavila fotografiju sa nedavne sjednice podgoričkog parlamenta u čijim je klupama kao odbornik DPS-a sjedio ni manje ni više nego pomoćnik direktora Uprave policije zadužen za kriminalistiku Vojislav Marković.

Samo nekoliko dana ranije, na završnom promotivnom skupu iste partije u Tivtu, njenom prvom čovjeku i bivšem premijeru Milu Đukanoviću aplaudirao je komandir granične policije na tivatskom aerodromu.

Sve to zabrinjavajuće je za člana skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost iz opozicione Nove Gorana Danilovića, pošto je formalno – pravno suprotno zakonu i kodeksu policijske etike.

"Ali mi više smeta suštinsko pripadanje DPS-u nego formalno prisustvo ovom ili onom skupu. Nema nam pomoći i nikada nećemo postati građansko društvo ne bude li predsjednik Vlade Crne Gore shvatio da to izigravanje zakona zaista nikuda ne vodi. Definitivno sam razočaran do krajnjih granica sa Igorom Lukšićem jer on je jedna neuspjela i blijeda kopija Đukanovića, koji se nije krio u svojim odlukama. Ono što on radi samo govori o njemu kao čovjeku kojemu je daleko uopšte pojam slobodnog društva i slobode", naglašava Danilović.

Brisel već vodi razgovore

Aleksandar Saša Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ocjenjuje da su policijski pripadnici partijskim aktivnostima diskreditovali tu važnu državnu instituciju i udaljili je od koncepta političke neutralnosti i profesionalnosti.

"Mislim da su pojedinci i dalje nekako više skloni da budu vojnici partije nego da budu profesionalni službenici", ocjenujuje Saša Zeković.


"Ovakav pokazatelj, gdje moramo da imamo instituciju, odnosno servis koji je u službi svih građana i koji ne smije, pogotovo ne na tako visokim pozicijama i dužnostima, da imamo toliku manifestaciju političke pristrasnosti govori u stvari da Crna Gora još uvijek nije sposobna za koncept vladavine prava niti da ima snažne i stabilne institucije koje su u stanju da garantuju i sprovode taj koncept. Po meni je to sve jako zabrinjavajuće, s tim što bih dodao da su u konkretnom slučaju zakazali gotovo svi sistemi kontrole policije u Crnoj Gori", ocjenjuje Zeković.

Istim povodom kontaktirali smo Upravu Policije i vladajuću Demokratsku partiju socijalista ali nijesmo uspjeli da dobijemo komentar.

Ako je već izostala reakcija na domaćem terenu, naše sagovornike pitali smo da li očekuju oglašavanje Evropske komisije, koja je odavno Podgorici, kao jedan od ključnih, ispostavila zahtjev za profesionalizaciju i depolitizaciju policije.

"Negdje do kraja procesa sigurno će takve stvari biti kažnjive ili, preciznije, neće nam se opraštati tako nešto. U ovom trenutku, međutim, nijesam siguran da drže dovoljno otvorene oči jer prosto postoji jedan neprincipijelan lobi koji dozvoljava, ne samo Crnoj Gori i njenoj vlasti, nego rekao bih i vlastima pojedinih država u regionu kako bi se poslali pozitivni signali da prekrše dobra evropska pravila, dobru evropsku praksu i budu za to nagrađeni ne bi li se nekako proce sproširenja nastavi", kaže Goran Danilović iz Nove.

Aleksandar Saša Zeković smatra da je neiminovno da će se slučajevi kršenja kodeksa policijske etike naći u predstojećem izvještaju Evropske komisije.

"Ja vjerujem da briselska administracija već vodi razgovor sa našim vlastima po tom pitanju. Ono što je međutim očigledno jeste da je sistem veoma spor i da on na žalost kao da u ovom trenutku nije sposoban da prosto riješi ove probleme. Mislim da su pojedinci i dalje nekako više skloni da budu vojnici partije nego da budu profesionalni službenici koji su spremni i sposobni da štite crnogorske građane", zaključuje Zeković.
XS
SM
MD
LG