Dostupni linkovi

Policija ušla u Društveni centar, ponovo katanac na kasarni


Akcija zauzimanje kasarne "Arčibald Rajs" od strane nevladinih organizacija, 22. decembar 2011.
Norbert Šinković

Policija i Vojna policija je u petak ušla u novosadsku kasarnu Arčibald Rajs u kojoj se već tri nedelje nalaze aktivisti 40 nevladinih organizacija.

Ponovo je katanac na novosadskoj kasarni “Arčibald Rajs”. Prvi Društveni centar u Srbiji ponovo je bez prostora.

“Oko devet sati ujutru došla jer vojna policija i policija, legitimisali su nas, i zamolili nas da napustimo objekat. Ovaj put su bili malo grublji, pa smo znali da je ovo momenat kada treba da izađemo iz kasarne. Nije bilo incidenata“, objašnjava aktivistkinja Jasmina Bošković.

VIDEO: Šta je Društveni centar


Inicijativa za Društveni centar neće odustati od svojih namera da stvori kičmu nevladinog sektora u Novom Sadu kaže aktivista Boris Popov.

“Mi na ovaj način pokazujemo da se nismo borili za ovu zgradu već da smo neophodni našoj zajednici. Imamo pripremljen program koji će biti relaizovani na drugim mestima u gradu. Nećemo odustati od naše inicijative. Društveni centar treba da bude stožer nevladinog sektora u gradu”, naglašava Popov.

Oko 200 građana i članova nevladinih udruženja zauzeli su 22. decembra, na nekadašnji Dan JNA, zgradu u praznoj kasarni u širem centru Novog Sada, s ciljem da je pretvore u dom nevladinih organizacija.

Inače, aktivisti su nekoliko puta dobili pretnje od desničartskih organizacija.

VIDEO: Film "Otvorene kasarne"

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG